Alkulaatu-hanke käynnistyi – tavoitteena helpottaa kasvisten alkutuottajia laatu- ja kestävyysvaatimusten täyttämisessä
Alkulaatu-hanke käynnistyi – tavoitteena helpottaa kasvisten alkutuottajia laatu- ja kestävyysvaatimusten täyttämisessä
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Alkulaatu-hanke käynnistyi – tavoitteena helpottaa kasvisten alkutuottajia laatu- ja kestävyysvaatimusten täyttämisessä
08.10.2024
Syyskuun alussa käynnistynyt Alkulaatu-hanke tukee kasvisten alkutuottajia kansainvälisen GLOBALG.A.P.-laatujärjestelmän käyttöönotossa ja ylläpitämisessä. Hanke toteutetaan MTK:ssa Ruokaketjun kehittäminen -hanketuella sekä MTK:n ja SLC:n omarahoitusosuuksilla.
Alkulaatu-hankkeen toimenpiteillä helpotetaan kasvisten alkutuottajia kansainvälisen GLOBALG.A.P.-laatujärjestelmän käyttöönotossa ja ylläpitämisessä kehittämällä kasvisstandardille kansallinen tulkintaohje (NIG) sekä tuottamalla työkaluja kestävyysraportoinnin tueksi.
EU:n huolellisuusvelvoite-lainsäädäntö kiristää vaatimuksia kasvisten alkutuottajille, sillä kaupan ja ruokapalveluyritysten on varmistettava kestävyyskriteerien noudattaminen myös kasvisten toimitusketjuissa.
Muita toimenpiteitä ovat laatujärjestelmiin liittyvien materiaalien tehokas jakelu ja päivittäminen, GLOBALG.A.P.-asiantuntijoiden yhteistyöverkoston luominen sekä GLOBALG.A.P.-pakkaamosertifioinnin pilotointi tilapakkaamojen tarpeisiin.
Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024–31.8.2027. Toimenpiteiden toteutuksesta vastaa projektiasiantuntija Anne Piirainen, ja hankehallinnosta hankepäällikkö Taru Antikainen.
Anne Piirainen
Projektiasiantuntija
Alkulaatu-hanke
+358 20 413 2005
+358 50 476 0866
Taru Antikainen
hankepäällikkö
Tuotto-hanke, WelFarmers-hanke, Alkulaatu-hanke
+358 20 413 2042
+358 50 570 9035
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
aiheet: hanke, kasvikset, alkulaatu