Takaisin Alkulaatu-hanke käynnistyi – tavoitteena helpottaa kasvisten alkutuottajia laatu- ja kestävyysvaatimusten täyttämisessä

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Alkulaatu-hanke käynnistyi – tavoitteena helpottaa kasvisten alkutuottajia laatu- ja kestävyysvaatimusten täyttämisessä

08.10.2024

Syyskuun alussa käynnistynyt Alkulaatu-hanke tukee kasvisten alkutuottajia kansainvälisen GLOBALG.A.P.-laatujärjestelmän käyttöönotossa ja ylläpitämisessä. Hanke toteutetaan MTK:ssa Ruokaketjun kehittäminen -hanketuella sekä MTK:n ja SLC:n omarahoitusosuuksilla.

Alkulaatu-hankkeen toimenpiteillä helpotetaan kasvisten alkutuottajia kansainvälisen GLOBALG.A.P.-laatujärjestelmän käyttöönotossa ja ylläpitämisessä kehittämällä kasvisstandardille kansallinen tulkintaohje (NIG) sekä tuottamalla työkaluja kestävyysraportoinnin tueksi.

EU:n huolellisuusvelvoite-lainsäädäntö kiristää vaatimuksia kasvisten alkutuottajille, sillä kaupan ja ruokapalveluyritysten on varmistettava kestävyyskriteerien noudattaminen myös kasvisten toimitusketjuissa.

Muita toimenpiteitä ovat laatujärjestelmiin liittyvien materiaalien tehokas jakelu ja päivittäminen, GLOBALG.A.P.-asiantuntijoiden yhteistyöverkoston luominen sekä GLOBALG.A.P.-pakkaamosertifioinnin pilotointi tilapakkaamojen tarpeisiin.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2024–31.8.2027. Toimenpiteiden toteutuksesta vastaa projektiasiantuntija Anne Piirainen, ja hankehallinnosta hankepäällikkö Taru Antikainen.



Anne Piirainen

Projektiasiantuntija

Alkulaatu-hanke

+358 20 413 2005

+358 50 476 0866

Taru Antikainen

hankepäällikkö

Tuotto-hanke, WelFarmers-hanke, Alkulaatu-hanke

+358 20 413 2042

+358 50 570 9035

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: hanke, kasvikset, alkulaatu