Takaisin ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti

23.08.2023

Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.

Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.

Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.  

Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna

ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.

Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.

Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.

ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.

Lisätietoja

Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207
Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929

MTK:n ja ETL:n ruokavientitilaisuus 25.8. kello 13.40-16.00

ETL ja MTK järjestävät ruokavientiä käsittelevän tilaisuuden perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma ja linkki etäseurantaan. 

13.40-14.00    Kahvi
14.00-14.05    Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK                                                                       
14.05-14.30    Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
14.30-14.45    Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK                                                 
14.45-15.00    Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL

Yrityspuheenvuorot:                                                                                                                                                                 
15.00-15.30    Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria                                                                                                           
                       Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
                       Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni           
15.30-15.50    Keskustelu                                                                                                                                                       
15.50-16.00    Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL


Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207

Jussi Martikainen

viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja

+358 40 755 7829

aiheet: vienti, ruokavienti