Takaisin Kesän paras salaatti

Resepti

Kesän paras salaatti

Rento ja raikas salaatti sopii kesään! Kokoa upea salaattipohja erilaisista avomaansalaateista, kiinankaalista ja pehmeästä uuden sadon kaalista. Salaatin sattumiksi sopivat tyylikkään vaaleat uuden sadon kasvikset, jotka paahdetaan uunissa ja marinoidaan herkullisiksi. Leipäjuustokuutiot ja valkosipulilla maustetut maalaisleipäkrutongit tai esimerkiksi savukala sopivat myös salaattiin. Raikas, piimäpohjainen ranch-kastike yllättää ja viimeistelee salaatin.

Kesän paras salaatti (6:lle)

 

Yhteensä noin 800 g erilaisia erikoissalaatteja, kiinankaalia ja varhaiskaalia
1-2 avomaankurkkua
2 tomaattia

Paahdetut ja marinoidut kasvikset, krutongit ja sattumat

Lanttua, kyssäkaalia, selleriä ja palsternakkaa, yhteensä noin 1 kg
0,5 dl öljyä
2 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria
2 rkl valkoviinietikkaa
½ ruukkua timjamia
200 g leipäjuustoa tai kotijuustoa
(200 g savukalaa)
3 siivua vaaleaa maalaisleipää
3 rkl voita
3 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi

Vihreä ranch-kastike

1,5 dl piimää
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
½ ruukkua persiljaa silputtuna
1-2 kesäsipulia hienonnettuna
1 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa

  • Valmistele marinoidut kasvikset: kuori ja kuutioi vihannekset haarukkapaloiksi. Sekoita keskenään öljy, hunaja, suola ja pippuri, yhdistä kasviskuutioihin.
  • Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Lisää kuumiin, kypsiin kasviksiin viinietikka ja tuoreet timjamin oksat, siirrä suljettavaan rasiaan marinoitumaan.
  • Valmista krutongit: hienonna valkosipulin kynsi, sulata pannulla voi, lisää öljy ja valkosipuli, kuullota hetki. Kuutioi leipä, ja paahda leipäkuutioita valkosipulilla maustetussa rasvaseoksessa.
  • Valmista kastike: hienonna yrtit ja sipuli. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan, ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  • Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, revi tai leikkaa salaatit suupaloiksi. Kuutioi kurkku ja tomaatti. Kokoa salaatti nostelemalla salaattipohjalle kurkkua, tomaattia, paahdettuja ja marinoituja vihanneksia, juustokuutioita ja krutonkeja sekä halutessasi kypsää kalaa. Viimeistele tuoreilla yrteillä tai kesäsipulin varsilla. Tarjoa lisänä ranch-kastiketta.


aiheet: kotimaiset kasvikset, reseptit, kesäsalaatti, salaatti