Takaisin Kohti kiihkeää kuntavaalikevättä - MTK:n ja MT:n paneeli käynnisti kiihkeiden kuntavaalikeskustelujen sarjan

Uutinen

Kohti kiihkeää kuntavaalikevättä - MTK:n ja MT:n paneeli käynnisti kiihkeiden kuntavaalikeskustelujen sarjan

11.01.2021

MT:n ja MTK:n paneeli aloitti kevään poliittisen keskustelun kuntavaalien lähestyessä maanantaina 11.1 klo 10. Paneelikeskustelun juontaja, MT:n  Jouni Kemppainen johdatti keskustelun Washingtonin Capitol Hilliltä Suomeen, koronatoimien ja sote-uudistuksen kautta susiin ja kuntien pakkolunastuksiin. Paneeliin osallistuivat perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, vihreiden Maria Ohisalo, kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Annika Saarikko.

Keskustelu lähti liikkeelle Yhdysvalloista, Washingtonin Capitol Hillin tapahtumista. Trumpin toiminta hänen oman kautensa lopussa tuomittiin. Halla-aho nosti kuitenkin esille myös Trumpin kauden saavutukset mm. taloudessa.

Orpo halusi kirittää hallitusta rokotteiden saatavuuden varmistamisessa. Ohisalo ja Saarikko suostuivat asettamaan Kemppaisen esittämäksi tavoitteeksi, että puolet suomalaisista on rokotettu kesään mennessä. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, etä nykyinen tahti on aivan liian hidas. Uusia rokotteita on kuitenkin tulossa markkinoille tiannetta helpottamaan.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä keskustan nähtiin ymmärtävän parhaiten maaseudun asioita. Toiseksi kiilasi perussuomalaiset, kolmanneksi SDP. Vihreät oli niukasti kokoomuksen edellä.

Näkemyseroja puoluejohtajilta löytyi maaseudun kysymyksistä susien kannanhoidollisesta metsästyksestä, kuntien avohakkuista ja pakkolunastuksista. Susikysymyksissä ja avohakkuissa Ohisalo painotti luonnon monimuotoisuutta ykkösprioriteettinä.

Kuntien oikeutta maiden pakkolunastuksiin suitsisivat kaikki paitsi Ohisalo. Hänkin kannatti sitä, että maakaupoista pitäisi sopia markkinahinnan pohjalta.

Panelistit korostivat monipaikkaisuutta, joka on noussut vahvasti esiin koronakriisin yhteydessä. Etätyön tekeminen ja kiinnostus maalla asumiseen sekä monipaikkaisuus ovat mahdollisuuksia, joilla maaseutumaisissa kunnissa ja pienemmissä kaupungeissa päästään uuteen nousuun. Juha Marttila näki kuntavaalit positiivisena vaikuttamisen paikkana ja kannusti asettumaan ehdolle.

– Olen kyllä huolissani yhteiskunnan kasvaneesta polarisaatiosta, mutta kunnat ovat usein niitä paikkoja, joissa kannetaan vastuuta ja löydetään yhteinen sävel kuntalaisten hyväksi, hän sanoi.

MTK muistuttaa tuoreessa kuntavaaliohjelmassaan, että maa- ja metsätalous ovat aloja, jotka tuovat elinvoimaa ja rahavirtoja kuntiin.  Elinvoimaisen maaseudun pitää olla myös jokaisen kaupungin tavoitteena. Kaupunkikehittämisen työkaluja kannattaa soveltaa aiempaa laajemmin ja ottaa huomioon alueellinen näkökulma. Julkiset hankinnat on syytä miettiä jokaisessa kunnassa tarkkaan ja hyödyntää täysimääräisesti kunnan oma yritystoiminta.

Helsingin Ravintola Tekniskalta lähetetyn keskustelun juonsi MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja veti yhteen MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Paneelikeskustelutallenteen voit katsoa alta. Osallistu keskusteluun somessa #kokokunta.

 

Lisätietoja

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

www.mtk.fi/kuntavaalit #kokokuntaKlaus Hartikainen

jäsenviestintäpäällikkö

jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus

+358 20 413 2316

+358 40 169 2060

Tiina Perho

johdon erityisavustaja

+358 20 413 2334

+358 50 074 1532

Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

aiheet: kuntavaalit