Takaisin Kotimaiset herkut ovat turvallisia, vastuullisia ja työllistäviä valintoja

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kotimaiset herkut ovat turvallisia, vastuullisia ja työllistäviä valintoja

03.12.2019

Itsenäisyyspäivän viikonloppuna on aikaa tehdä ja nauttia herkkuja perheen, läheisten tai ystävien kanssa. Pirteä puolukka maustaa kotimaisista raaka-aineista leivotut kuppikakut, joita on helppo tehdä myös yhdessä lasten kanssa. Osa taikinan jauhoista on ruista, joka sopii mainiosti myös makeisiin leivonnaisiin. Herkullinen kuorrutus viimeistelee leivokset. Koristeluun sopivat marjat, makeiset tai vaikkapa tuoreet yrtit. 

Suomalainen kananmunantuotantoketju on salmonellavapaa, joten tätä kuppikakkutaikinaa voi turvallisin mielin maistaa raakana. Monipuoliset kotimaiset maitotuotteet sopivat leivontaan ja joulunajan herkutteluun. Laajasta valikoimasta löytyy paljon maistuvia makuvaihtoehtoja.

Kuppikakkujen kuorrutukseen saat vaihtelua erimakuisilla tuorejuustoilla. Sokeri tekee taikinasta herkullisen ja leivonnaisen rakenteesta kuohkean. Kuorrutuksessa yhdistyvät monikäyttöinen tomusokeri ja siirappi, joka maustaa kuorrutuksen paahteiseksi. 

Kotimaiset tuotteet tunnistat kaupassa joutsenlipusta tai sirkkalehtimerkistä. 

Puolukkakuppikakut (12 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl ruisjauhoja
2 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
2 tl leivinjauhetta
150 g voita
2 kananmunaa
1 dl maitoa
3 dl puolukoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi, ja sekoita voisulaan maito ja kananmunat.
Lisää kuivat aineet nesteeseen siivilän läpi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kääntele marjat taikinan joukkoon.

Jaa taikina vuokiin ja paista muffinsseja 175 asteessa uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Testaa kypsyyttä puutikulla. Ota muffinssit pois uunista, kun tikkuun tarttuu vielä meheviä muruja.

Kuorrutus

100 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4-5 dl tomusokeria
2 rkl tummaa siirappia
½ tl vaniliasokeria

Kuutioi voi. Vatkaa voi ja tuorejuusto sähkövatkaimella tai yleiskoneessa keskinopeudella kuohkeaksi ja sileäksi massaksi. Lisää vaahtoon siirappi, vaniljasokeri ja tomusokeri pienissä erissä, ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja sileää.  Pursota tai levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Koristele minilipuilla, marjoilla, yrteillä tai syötävillä kukilla.

Lisätietoja:
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802



aiheet: ruis, lähiruoka, kananmuna, kotimaisuus, itsenäisyyspäivä, salmonella, sokeri