Takaisin Vuoden lähiruokateko 2023 yleisöäänestys käynnissä

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Vuoden lähiruokateko 2023 yleisöäänestys käynnissä

26.02.2023

Vuoden lähiruokateko 2023 yleisöäänestys on käynnissä!
Voit äänestää suosikkiasi 19.3. saakka. Pääset sinne tästä. 

Sekä yleisöäänestyksen voittaja että palkintoraadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2023 -palkinnonsaaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 30.3. Helsingin Messukeskuksessa.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 3 kahden hengen lippupakettia Lähiruoka & Luomu -messuille. Jos haluat osallistua lippupakettien arvontaan, täytä lomakkeelle sähköpostiosoitteesi. Pääset äänestämään omaa suosikkiasi tästä.

Vuoden lähiruokateko -kilpailun voittajat palkitaan stipendillä

Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö ja palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä. 
 
Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin sen merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnon voi saada taho, joka on toiminut lähiruoan käytön edistämiseksi Suomessa. Palkinnon kriteereissä painotetaan tänä vuonna erityisesti vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusia ratkaisuja osana lähiruokasektorin kehittämistä.

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen uskoo, että lähiruuan arvostuksen nousu on innostanut lähiruokatoimijoita kehittelemään uutta ja tekemään yhteistyötä.  

-    Vuoden Lähiruokateko -kilpailu on juuri se paikka, jossa nämä lähiruuan tekijät pääsevät tuomaan esiin omia vahvuuksiaan, kuten vastuullisuuden huomioimista omassa toiminnassaan. Tämän tyyppiset kilpailut innostavat myös pohtimaan vastuullisuuskysymyksiä laajemmin, uskoo Siivonen.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi raati voi valinnassaan ottaa huomioon myös esimerkiksi sen, että ehdokas on kehittänyt lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa, luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai toiminnallaan tukenut alueellista työllisyyttä. 
 
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Hakamaan Lammastila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet vuonna Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021. 
 
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen kanssa. #lähiruokateko2023 #lähiruokaluomu2023  

Lisätietoja: 
Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi
Viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, Helsingin Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
 
Lue lisää, tutustu ehdokkaisiin ja äänestä täällä. 
 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruuantuotanto, vastuullisuus, lähiruoka, yhteistyö, kotimaisuus, lähiruokateko, paikallisuus