Takaisin Ehdota Vuoden lähiruokatekoa! – Jätä ehdotuksesi 5.2. mennessä

Uutinen – Yrittäminen

Ehdota Vuoden lähiruokatekoa! – Jätä ehdotuksesi 5.2. mennessä

18.01.2023

Arvostetun Vuoden lähiruokateko -palkinnon haku on käynnissä. Tällä kertaa palkinnonsaajan valinnassa painotetaan erityisesti vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Ehdotuksen palkinnonsaajasta voi tehdä 5.2. asti Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla. Pääset sinne tästä.

Hakuajan päätyttyä palkintoraati valitsee ehdotuksista 3–5 yleisöäänestykseen, joka käynnistyy helmikuun lopulla. Raadin valitsema palkinnonsaaja sekä yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan 30.3. Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö ja palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä. Lisätietoja palkinnosta ja hakulomakkeen saat täältä: www.lahiruokaluomu.fi.  
 
Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin sen merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnon voi saada taho, joka on toiminut lähiruoan käytön edistämiseksi Suomessa. Palkinnon kriteereissä painotetaan tänä vuonna erityisesti vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusia ratkaisuja osana lähiruokasektorin kehittämistä.

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen uskoo, että lähiruuan arvostuksen nousu on innostanut lähiruokatoimijoita kehittelemään uutta ja tekemään yhteistyötä.  

-    Vuoden Lähiruokateko -kilpailu on juuri se paikka, jossa nämä lähiruuan tekijät pääsevät tuomaan esiin omia vahvuuksiaan, kuten vastuullisuuden huomioimista omassa toiminnassaan. Tämän tyyppiset kilpailut innostavat myös pohtimaan vastuullisuuskysymyksiä laajemmin, uskoo Siivonen.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi raati voi valinnassaan ottaa huomioon myös esimerkiksi sen, että ehdokas on kehittänyt lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa, luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai toiminnallaan tukenut alueellista työllisyyttä. 
 
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Hakamaan Lammastila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet vuonna Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021. 
 
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen kanssa. #lähiruokateko2023 #lähiruokaluomu2023  

Lisätietoja: 
Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi
Viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, Helsingin Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
 
Lue lisää täällä.  
Ilmoittaudu täällä.  Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruuantuotanto, vastuullisuus, lähiruoka, yhteistyö, kotimaisuus, lähiruokateko, paikallisuus


Suositellut artikkelit

Kokkaa kotimaista -kampanja jatkuu myös tänä syksynä. Kampanjan tavoitteena on kertoa oppilaille suomalaisesta alkutuotannosta herkullisella ja konkreettisella tavalla. Samalla ruokakasvatusmalli herättelee oppilaita...