Takaisin MTK:n Viljanen: Suomi menettää omaa tuotantoaan maailman ruokakriisin edetessä

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n Viljanen: Suomi menettää omaa tuotantoaan maailman ruokakriisin edetessä

15.06.2022

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen varoittaa Suomen menettävän nopeasti omaa ruuantuotantoaan maatalouden kustannuskriisin takia. Tuottajahinnat ovat panoshintoihin nähden nousseet liian vähän ja liian hitaasti, Viljanen totesi avatessaan järjestön liittokokouksen keskiviikkona Porissa. Hän viittasi nopeasti kasvavaan nälänhätään maailmalla ja painotti, että Suomen on kannettava vastuunsa omasta ruuantuotannosta. 

”Maailmaa uhkaa ruokapula. Täällä Suomessa meidän pitää keskittyä ensisijaisesti ruokkimaan suomalaiset, jotta emme omilla toimillamme ja ostovoimallamme vie ruokaa muiden suista”, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen totesi avatessaan MTK:n liittokokouksen keskiviikkona Porissa.

Viljanen nosti esiin ristiriidan, kuinka maailman pahenevan ruokakriisin keskellä erityisesti suomalaiset kotieläintilat joutuvat luopumaan tuotannostaan.

”Nyt on teollisuuden, kaupan ja kuluttajien vuoro vastata huutoomme - turvata meille oikea tuottajahinta tulevaisuutemme turvaksi”, Viljanen totesi.

Viljanen muistutti, että Suomi on tähän saakka onnistunut säilyttämään hyvän ruokaturvan ja korkean omavaraisuuden. Siitä hän kiitti myös kuluttajia.

”Meillä kaikilla on syytä kiittää suomalaisia siitä, että he haluavat ja osatavat kotimaista.”
Puheessaan Viljanen kannusti viljelijöitä ja metsänomistajia ja uskoi, että markkinat kääntyvät vielä tuottajien avuksi.

”Me haluamme tuottaa raaka-ainetta, puuta- ja ruokaa teollisuudelle, mutta meidän on saatava siitä oikeudenmukainen hinta.

Sanoin jo kevätvaltuuskunnassa, että halpaa ruokaa ei enää ole. Viimeistään itärajan sulkeuduttua myös halvan puun aika loppui”, Viljanen sanoi.

Lisätietoja
Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727