EU:n luomutavoitteet tukevat kestävää maataloutta ja biodiversiteettiä
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
EU:n luomutavoitteet tukevat kestävää maataloutta ja biodiversiteettiä
23.09.2024
EU:n luomutavoite on keskeinen osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ja "Farm to Fork" -strategiaa, jonka tavoitteena on edistää kestävämpää maataloutta. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 25 % EU:n maatalousmaasta olisi luomuviljelyssä. Tämä vähentää ympäristövaikutuksia, suojelee biologista monimuotoisuutta ja parantaa maaperän, ilman ja veden laatua.
Luomun tila Suomessa
Vuonna 2023 Suomessa oli 4895 luomutoimijaa ja luomuviljelyn osuus maatalousmaasta oli 13,9 %. EU tukee tätä tavoitetta vahvistamalla luomutuotantoa ja kulutusta sekä kehittämällä koulutusta luomuviljelijöille.
Luomuviljelyn edut ympäristölle ja maaperälle
Luomuviljely perustuu kestävyyteen ja luonnonmukaiseen maaperän hoitoon ilman keinolannoitteita tai synteettisiä kemikaaleja. Tämä suojelee maaperää, ilmaa ja vesistöjä, samalla kun eläinten hyvinvointiin perustuva kotieläintalous tukee maaseudun elinvoimaa ja ruokaturvaa. Tutkimusten mukaan luomuviljelyssä biologinen typensidonta voi säästää jopa 30 % ravinteista, ja viljelykierto vähentää torjunta-aineiden tarvetta.
Monimuotoisuus keskiössä
Luomuviljely lisää biologista monimuotoisuutta viljelykierron ja seosviljelyn avulla, mikä parantaa maaperän kestävyyttä ja ekosysteemin tasapainoa.
Opi lisää luomuviljelystä
Kiinnostaisiko sinua oppia lisää luomuviljelystä? Digicampus-alustalla on tarjolla maksuton ja kattava koulutus, joka sopii niin aloittelijoille kuin kokeneille viljelijöille. Tutustu luomuviljelyn perusteisiin ja kehitä osaamistasi! Tutustu kurssiin ja kehitä osaamistasi kestävän maatalouden saralla. Lisätietoja koulutuksesta löydät Digicampus-alustalta: : Digicampus.
Lisätietoja luomusta ja lähteet:
Luonnonmukainen maatalous - Euroopan komissio (europa.eu)
Luonnonmukainen maatalous — Helsingin yliopisto (helsinki.fi)
Ruokatieto ry, Tietohaarukka
Luonnonvarakeskus Luke ry
Ruralia-instituutti
Rajala, J. A., Mynttinen, R. A., Schepel, I., Koskimies, H., Piirainen, A., Leskinen, M., Roiha, U., Suokas, B., Dredge, K., Koikkalainen, K., Kottila, M.-R., Terhemaa, P., & Heinonen, S. (2012). Luonnonmukainen maatalous.
Lumi Drozzin
asiantuntija, hevostalous ja luomu
+358 40 560 2598
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
aiheet: luomutuotanto, luomu