null MTK Luomu linjasi tavoitteensa seuraavalle ohjelmakaudelle

Uutinen – Viljely ja muut kasvit

MTK Luomu linjasi tavoitteensa seuraavalle ohjelmakaudelle

3.5.2021

MTK Luomu keskusteli alueellisten luomuvaliokuntien ja muiden jäsentensä kanssa seuraavan ohjelmakauden luomukorvauksen sisällöstä, kuten koko tilan luomuvaatimuksesta ja kotieläinkorotuksen maksuperusteista. Laajan keskustelun ja eri näkökulmien punnitsemisen jälkeen MTK Luomu teki omat linjauksensa.  

MTK Luomu linjaa, että ns. sekatilojen mahdollisuus turvataan myös seuraavalla ohjelmakaudella. Sen mielestä tavoite koko tilan luomusta on hyvä, mutta luomumarkkinoiden kasvun turvaamiseksi on myös oltava reserviä, josta tuotantoa on mahdollista kasvattaa. 
 
MTK Luomu muistuttaa, että tuotteen saaminen luomuketjuun ei ole aina tuottajasta kiinni. Mikäli sekatilat kielletään, on myös olemassa vaara, että nykyinen luomuala laskee, mikä vaarantaa sekä EU:n että kansallisen luomustrategian sekä hankintastrategian tavoitteet.
 
MMM:n luonnoksen mukaan seuraavalla ohjelmakaudella luomun kotieläinkorotus maksettaisiin mahdollisuuksien mukaan ey-perusteisena hehtaarien sijaan. Luomuverkosto kannattaa tätä tavoitetta, mutta jää seuraamaan tilannetta, mihin tasoon ey-perusteinen tuki muotoutuu valmistelun edetessä.
 
Muista keskeisistä luonnoksen tavoitteista MTK Luomu pitää pinta-alatavoitetta kannatettavana myös avomaan vihannesten osalta. Nurmituotannon osalta se pitää tärkeänä, että jatkossakin nurmen sopimustuotanto sekä nurmisiementuotantoon erikoistuminen sallitaan koko tilan osalta.
 
MTK Luomu ja alueelliset luomuvaliokunnat kokoontuivat 27.4.2021.
 
MMM:n luonnos: Luonnos ympäristökorvausten ympäristösitoumuksen ja ympäristösopimusten sekä luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksen toimenpiteistä ja ei-tuotannollisista investoinneista CAP-suunnitelmaa varten. 

Lisätietoja: MTK:n luomuverkoston puheenjohtaja Jaana Elo,  044 222 0879, elojaana67@gmail.com ja Luomuverkoston sihteeri Johanna Andersson. Johanna Andersson

asiantuntija

luomuasiat, hevostalous, Hippolis ry

+35820 413 2477

+35840 824 5522

aiheet: luomutuotanto, luomu, luonnonmukainen tuotanto

Suositellut artikkelit

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen lasten päiväleiri, jota järjestävät suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea. Vuoden 2021 teemana on lähiruoka.

WWF etsii taas Suomen Itämeri-ystävällisintä maatilaa osana kansainvälistä viljelijäkilpailua. Kilpailun tarkoituksena on saada Itämeren ravinnekuormaa pienentävät viljelymenetelmät yleistymään ja antaa...