Takaisin MTK Luomu linjasi tavoitteensa seuraavalle ohjelmakaudelle

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK Luomu linjasi tavoitteensa seuraavalle ohjelmakaudelle

03.05.2021

MTK Luomu keskusteli alueellisten luomuvaliokuntien ja muiden jäsentensä kanssa seuraavan ohjelmakauden luomukorvauksen sisällöstä, kuten koko tilan luomuvaatimuksesta ja kotieläinkorotuksen maksuperusteista. Laajan keskustelun ja eri näkökulmien punnitsemisen jälkeen MTK Luomu teki omat linjauksensa.  

MTK Luomu linjaa, että ns. sekatilojen mahdollisuus turvataan myös seuraavalla ohjelmakaudella. Sen mielestä tavoite koko tilan luomusta on hyvä, mutta luomumarkkinoiden kasvun turvaamiseksi on myös oltava reserviä, josta tuotantoa on mahdollista kasvattaa. 
 
MTK Luomu muistuttaa, että tuotteen saaminen luomuketjuun ei ole aina tuottajasta kiinni. Mikäli sekatilat kielletään, on myös olemassa vaara, että nykyinen luomuala laskee, mikä vaarantaa sekä EU:n että kansallisen luomustrategian sekä hankintastrategian tavoitteet.
 
MMM:n luonnoksen mukaan seuraavalla ohjelmakaudella luomun kotieläinkorotus maksettaisiin mahdollisuuksien mukaan ey-perusteisena hehtaarien sijaan. Luomuverkosto kannattaa tätä tavoitetta, mutta jää seuraamaan tilannetta, mihin tasoon ey-perusteinen tuki muotoutuu valmistelun edetessä.
 
Muista keskeisistä luonnoksen tavoitteista MTK Luomu pitää pinta-alatavoitetta kannatettavana myös avomaan vihannesten osalta. Nurmituotannon osalta se pitää tärkeänä, että jatkossakin nurmen sopimustuotanto sekä nurmisiementuotantoon erikoistuminen sallitaan koko tilan osalta.
 
MTK Luomu ja alueelliset luomuvaliokunnat kokoontuivat 27.4.2021.
 
MMM:n luonnos: Luonnos ympäristökorvausten ympäristösitoumuksen ja ympäristösopimusten sekä luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksen toimenpiteistä ja ei-tuotannollisista investoinneista CAP-suunnitelmaa varten. 

Lisätietoja: MTK:n luomuverkoston puheenjohtaja Jaana Elo,  044 222 0879, elojaana67@gmail.com ja Luomuverkoston sihteeri Johanna Andersson. Johanna Andersson

asiantuntija, hevostalous ja luomu

Perhevapaalla

+358 20 413 2477

+358 40 824 5522

aiheet: luomutuotanto, luomu, luonnonmukainen tuotanto