Takaisin Maaseudun nuorten ääni kuuluu vahvasti valtakunnallisessa Maaseutuparlamentissa 2021

Tiedote – Maaseutunuoret

Maaseudun nuorten ääni kuuluu vahvasti valtakunnallisessa Maaseutuparlamentissa 2021

14.09.2021

Maaseudulla asuvien nuorten ääni nostetaan keskiöön valtakunnallisessa Maaseutuparlamentti 2021-tapahtumassa. Virtuaalisen tapahtuman pääkeskusteluissa on mukana maaseudun nuoria eri puolilta Suomea. Heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan kuullaan yhteiskunnallisesti tärkeistä maaseutukysymyksistä. Virtuaaliseen tapahtumaan osallistuville nuorille on tarjolla laaja kattaus mielenkiintoisia tietoiskuja ja työpajoja, joiden kautta voi olla mukana kirjoittamassa maaseudun tulevaisuus uusiksi. Osana tapahtumaa jaetaan ensimmäistä kertaa Vuoden Nuori Paikallistoimija –palkinto.

– Maaseutuparlamentti 2021 –ohjelman pääkeskusteluissa pohditaan monia tärkeitä maaseudun nuoria koskevia kysymyksiä, kuten sitä, voidaanko lähikoulujen tulevaisuus kirjoittaa uusiksi tai miten nuorten kokemukset huomioidaan omistaja- ja sukupolvenvaihdoskysymyksissä. Kysymykset ovat tärkeitä, sillä niillä on vaikutusta paitsi nuorten mahdollisuuksiin myös paikkojen elinvoimaan, toteaa Anu Suotula Keskipiste-Leader ry:stä. Anu koordinoi kansallisen maaseutuverkoston Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä –työryhmän työtä.

Tapahtumassa järjestetään useita teemakohtaisia pääkeskusteluja. Lisäksi järjestetään maaseudun nuorten ja eduskuntapuolueiden edustajien välinen dialogi. Dialogissa syvennytään maaseutupoliittisen julkilausuman yhdessä muotoiltuun sanomaan - tahtotilaan Suomen tulevaisuudesta. Julkilausumaa muotoillaan tapahtuman aikana ja sitä ovat olleet mukana valmistelemassa Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä –työryhmän jäsenet.

Näkökulmia tapahtuman pääkeskusteluissa käsiteltäviin kysymyksiin tuovat muun muassa jäsenet Kaisa Oinas-Panuma Kuhmosta, Oskar Mannelin Joensuusta, Nina Kuusisto-Huuskonen Uudestakaupungista sekä Ninni Teppo Kärsämäeltä. Keskusteluihin osallistuvat myös Suomen Kylät ry:n nuorisojaoston puheenjohtaja Karoliina Ahtiainen Lappeenrannasta sekä Kaisa Pihlaja ja Olli Cavén MTK:n maaseutunuorista. Edustavaan keskustelijakaartiin voi tutustua tapahtuman nettisivuilla.

Osana Maaseutuparlamenttia järjestettävässä Suomen Kylät ry:n palkitsemistilaisuudessa jaetaan ensimmäistä kertaa Vuoden Nuori Paikallistoimija –palkinto. Palkintogaala striimataan livenä tapahtuman nettisivulta keskiviikkona 29.9. klo 18.00 alkaen.

Tapahtuman virtuaalisessa ohjelmassa pääsee osallistumaan eri kumppaneiden järjestämiin työpajoihin. Työpaja-aiheita ovat muun muassa muun muassa nuorten johtama kunta ja ”miten maaseudun tulisi uudistua, että nuoret jäisivät maaseudulle?”.

– Tarjolla on huikean hieno ohjelma, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia osallistua ohjelmaan nuorille, opiskelijoille ja oppilaitoksille esimerkiksi osana yhteiskuntaoppia. Järjestäjien puolesta toivomme, että mahdollisuuteen tartutaan, sanoo tapahtuman päätuottajana toimiva Antonia Husberg maa- ja metsätalousministeriöstä.   

Osallistuminen virtuaalisiin työpajoihin ja tietoiskuihin sekä maaseutupoliittisen julkilausuman muotoiluun edellyttää ennakkoilmoittautumista tapahtuman nettisivuilla maaseutuparlamentti.fi. Ohjelman pääkeskustelut sekä Palkintogaalaa ja tapahtuman pääkeskusteluja striimataan tapahtuman nettisivuilta maaseutuparlamentti.fi. Striimin seuraaminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoa tapahtumasta maaseutuparlamentti.fi/info

Lisätiedot:

Meri Remes, maaseutunuorten asiamies, MTK, 040 532 9636

Anu Suotula, Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä –työryhmän koordinaattori, nuorisoaktivaattori, Nuoriso Leader, Keskipiste-Leader ry, 046 922 9600

Antonia Husberg, maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2033, antonia.husberg@mmm.fi

Lue lisää: https://www.maaseutuparlamentti.fi/


Meri Remes

maaseutunuorten asiamies, maaseutunuorten valiokunnan sihteeri

+35840 532 9636

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559


Suositellut artikkelit

Virtuaalisessa Maaseutuparlamentissa ideoidaan ja kehitetään parempaa tulevaisuutta kyliin, kuntiin ja koko maahan. Maaseutuparlamentti on tarkoitettu kaikille maaseudun asioista ja sen kehittämisestä...