Takaisin Maaseutuparlamentti 2021 loi askelmerkit tulevaan - Maaseudun tarina jatkuu

Uutinen

Maaseutuparlamentti 2021 loi askelmerkit tulevaan - Maaseudun tarina jatkuu

08.10.2021

Maaseutuparlamentti ei pettänyt tälläkään kertaa. Kolmipäiväinen, monipaikkainen parlamentti oli keskustelukulttuurin päivitys tälle vuosikymmenelle tai miksei jopa vuosituhannelle. Onnistunut, koko maaseutua läpi leikkaava etätilaisuus käsitteli hyvin laajasti maaseudun moninaisia kysymyksiä. Merkille pantavaa oli, että lavalla ei käyty mutapainia, vaan asioista keskusteltiin hyvässä hengessä ilman vastakkainasettelua. Tämän pani merkille maaseutunuorten asiamies Meri Remes. 

Maaseutuparlamentin innostunut ilmapiiri näkyi ja kuului lavalla, kun valovoimainen juontajaduo  Inari Fernández ja Christoffer Strandberg valloittivat yleisön positiivisuudellaan ja ammattitaidollaan.  

Inari Fernández on somevaikuttaja, jonka elämä johdatti puolitoista vuotta sitten Helsingistä Lapin Sodankylään. Näyttelijä Christoffer Strandbergin koti ja juuret ovat maanviljelijäperheessä. Hän valloitti yleisön iloisuudellaan ja kekseliäisyydellään.

-   Tämänvuotinen Maaseutuparlamentti  oli edesauttamassa sitä, että yhä useampi maaseudulla asuva henkilö haluaa tulla mukaan toimintaan ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, uskoo Remes.

-    MTK:n tietoisku ”Luonnon monimuotoisuus maatalousyrityksen toiminnassa” on hyvä esimerkki siitä, miten asiantuntijavetoisella organisaatiolla, MTK:lla on loistavia luottamushenkilöitä kentällä, joiden ääni tämäntyyppisissä tilaisuuksissa saadaan kuuluville.  

- Tietoiskun pitäjä, maanviljelijä ja MTK-Varsinaisen-Suomen johtokunnan jäsen Juha Wikström, sai useita yhteydenottoja vielä Maaseutuparlamentin jälkeenkin. 

Kaiken kaikkiaan MTK:n rooli Maaseutuparlamentissa oli vahva. Järjestö oli mukana  teemakohtaisissa pääkeskusteluissa, joissa ajatustenvaihtoa käytiin hyvässä hengessä ideoiden ja toinen toistaan kuunnellen. MTK järjesti parlamentissa myös kaksi työpajaa ja neljä tietoiskua. 

Tarina jatkuu

Kolmipäiväisen tapahtuman aikana muotoiltiin myös julkilausuma, jonka työstämiseen myös MTK osallistui Maaseudun nuoret tulevaisuuden tekijöinä –työryhmän jäsenten kanssa. 

Maaseutupoliittinen julkilausuma mahdollistaa maaseudun tarinan jatkumisen:

  • Ajassa uudistuva, moderni ja digitaalinen maaseutu edellyttää rohkeita tekoja. 
  • Hyvän elämän mahdollistaminen ja älykäs sopeutuminen vaativat uskallusta. 
  • Reilu siirtymä ja hiiliviisas maaseutu on yhteinen asia. 

Maaseutupoliittinen julkilausuma 2021 kokonaisuudessaan täällä.

Katse kohti vuotta 2024

Tarjolla oli huikean hieno ohjelma ja MTK oli hyvin mukana nyt, mutta katse kohdistuu jo kolmen vuoden päähän ja seuraavaan Maaseutuparlamenttiin.

-    Otamme tavoitteeksi sen, että vuonna 2024 suurin osa jäsenistämme on mukana Maaseutuparlamentissa. Kyse on tilaisuudesta, jossa käsitellään laajasti koko meidän sektoria, hyvää elämää maaseudulla, muistuttaa Remes.

-    Meidän paikka on siellä, missä maaseutu ja sen asukkaat ovat mahdollisuuksien äärellä ja alkutuotannon sektorit ovat mukana luomassa ja ideoimassa parempaa elämää maaseudulle ja kirjoittamassa sen tulevaisuutta uusiksi. Meri Remes

asiantuntija, maaseutunuoret

+358 40 532 9636

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: maaseutu, maaseutunuoret, maaseutuparlamentti, hiililaskuri, maaseuduntulevaisuus, tulevaisuudenmaaseutu