null Maksuton pari- ja ihmissuhdepuhelin nyt maatalousyrittäjien käytettävissä

Uutinen

Maksuton pari- ja ihmissuhdepuhelin nyt maatalousyrittäjien käytettävissä

27.2.2018

Onko sinulla parisuhdepulmia tai hankaluuksia maatilan ihmissuhteissa? Oletko maaseudun nuori sinkku tai turhauttaako yksinäisyys? Jos jokin asia askarruttaa, voit soittaa nimettömänä neuvontapuhelimeen.

Väestöliiton asiantuntijat ovat vastanneet parisuhde – ja ihmissuhdekysymyksiin jo vuosikymmenten ajan. Väestöliiton puhelimet ovat aina palvelleet suomalaisia etelästä pohjoiseen saakka. Nyt palvelu on tuotu MTK:n hankkeena maatalousyrittäjien ulottuville lauantaisin 24.2. - 31.3.2018 klo 10-16. Numero on 040 834 6030 .

Voit soittaa numeroon nimettömänä puhelumaksun hinnalla, ja vastaajilla on vaitiolovelvollisuus. MTK haluaa tämän uuden palvelun avulla tukea ja vahvistaa maatalousyrittäjien hyvinvointia.

Puhelimeen vastaajiksi on Väestöliitosta valittu työntekijöitä, jotka ymmärtävät maatalousyrittämisen erityisen tilanteen ja maatilatalouden ihmissuhteet.

– Tärkein asia on kuulla toisen ihmisen huoli ja antaa sitten puolueetonta neuvontaa, näkökulmia ja tietoa, sanoo Väestöliiton Parisuhdetiiimin esimies Heli Vaaranen .

Miksi Väestöliiton auttaviin puhelimiin soitetaan?
Kun ihminen on neuvoton, hän tarvitsee neuvontaa. Ja jokainen meistä on joskus neuvoton ison kysymyksen edessä. Meillä suomalaisilla on taipumus yrittää selviytyä yksin ongelmista, mutta mitä pidempään ihminen painii yksin asian kanssa, sitä suuremmaksi pulma kasvaa. Neuvontapuhelin auttaa asettamaan asian omiin uomiinsa ja tukee soittajaa eteenpäin. Moni saa puhelimessa kipinän ja haluaa tulla Väestöliiton terapeutin juttusille nettiyhteyden kautta, tai he hakeutuvat kirkon tai kunnan neuvontapalveluihin.

Mitä ovat yleisimmän ongelmat, joihin halutaan neuvoja?
Niitä ovat oma jaksaminen, mitä tehdä kun puoliso haluaa eron, tai esimerkiksi pikkulapsiperheen ruuhkavuodet – ei aikaa parisuhteelle, jolloin etäisyyden tunne kasvaa. On myös pulmia mustasukkaisuuden ja uskollisuuden kanssa – mitä tehdä, kun iso virhe on tapahtunut, mutta vaakakupissa on todella paljon yhteistä historiaa ja yhteisen elämän eteen tehtyä työtä.

Onko sinusta suomalaisilla jotakin erityistä opittavaa neuvonnan ammattilaisilta?
Toivoisin, että ihmiset ottaisivat kunnolla aikaa ihmissuhdepulmiensa ratkaisemiseen. Lakaisemalla ongelmat maton alle mikään pulma ei ratkea. Toivoisin myös, että voisin lisätä ihmisten luottamusta itseensä ja heidän itsetuntoaan.

Onko muuta?
Maatalousyhteisössä tarvitaan sopivasti itsenäisyyttä ja sopivasti rajoja. Siellä vallitsevat samat lainalaisuudet kuin muillakin työpaikoilla: on tehtävä yhteistyötä, rajoja kunnioittaen. Perheyrityksissä on lisäksi sukupolvien väliset rajat: siellä tarvitaan joskus ’rajankäyntiä’ jotta työt sujuvat.

Entä nuorten kysymykset?
Usein pohditaan sitä, mistä löytäisi kumppanin. Tarvitaan rohkaisua olla saatavilla uusiin, yllättäviin kohtaamisiin. Ja rakkautta täytyy oikeasti etsiä.

Mikä yhteys sinulla on maatalouteen?
Olen syntynyt ja kasvanut maitotilalla. Kyllä rakkaus maahan ja eläimiin on valtava – siitä ei pääse koskaan.

Voit lukea lisää mm. parisuhteesta ja sen hoitamisesta, sinkkuudesta ja perheellistymisen teemoista Väestöliiton sivuilta .

Lisätietoja:
Heli Vaaranen, Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti
(09) 228 050
heli.vaaranen@vaestoliitto.fi