Takaisin MTK:n Lahti: Työryhmä etsii ratkaisuja nautatilojen talouteen

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n Lahti: Työryhmä etsii ratkaisuja nautatilojen talouteen

29.02.2024

MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti on hyvin pettynyt MT:n kyselyn tulokseen, jonka mukaan lihanautoja kasvattavien tilojen talous on heikentynyt edelleen. Kyselyssä lähes 60 prosenttia nautatiloista arvioi taloustilanteensa vähintään ”melko huonoksi”. (MT 28.2.)

”Tilanne nautatiloilla on vaikea, eikä helpotusta näy. Kyselyn perusteella on varmaa, että ilman korjaavia toimia tulemme menettämään nopeasti kotimaisen naudan tuotantoa. Itse uudistuvan lihakarjan pito ei elätä, ja myös maitotilojen vasikoille on vaikea löytää kasvattajia”, Lahti sanoo.

Lahti on myös MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja. Valiokunta on perustamassa väliaikaisen työryhmän etsimään ratkaisuja nautatilojen talouden korjaamiseksi.

”Haemme nyt tiekarttaa ulos tästä huonosta kierteestä. Kaikki keinot kammataan sekä kustannusten että tuotemarkkinoiden osalta”, Lahti lupaa.

Työryhmä tulee olemaan yhteydessä nautatilojen tuotantopanosten toimittajiin ja lihaa ostaviin jalostajiin. Tero Lahden mukaan koottavassa työryhmässä ymmärretään hyvin useiden kotitalouksien tarve tinkiä menoistaan, myös ruuassa.

”On kuitenkin kestämätöntä, että maailman parhaana palkittua pihvilihaa päätyy kaupan merkkiin käärittynä jauhelihana ale-hyllyyn. Isojen lihatalojen pitää pystyä parempaan - sekä kotimaan kaupassa että viennissä”, Lahti painottaa.Tero Lahti

Johtokunnan 2. puheenjohtaja

+358 40 083 0979

aiheet: nauta, edunvalvonta