Takaisin Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi 

Resepti

Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi 

Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi 

Saaristolaisleipä 
3–4 kpl 

Ainekset: 
1 l omenamehua 
75 g tuorehiivaa 
3 dl siirappia 
1 rkl suolaa 
4 dl (300 g) kaljamaltaita 
3 dl kauraleseitä 
3 dl ruisjauhoja 
10 dl vehnäjauhoja 

Voiteluun: 
½ dl vettä 
½ dl siirappia 

Tee näin 

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola. Lisää sekaan maltaat, leseet ja jauhot. Sekoita, kunnes taikina on tasainen. Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 1 ½ tuntia. 

Pistele leivät haarukalla. Paista 175 asteessa noin 1 ½ tuntia. Sivele leipiä paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa. Ota saaristolaisleivät uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan ennen kuin kumoat ne vuoista. 

Vinkki! Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät. Leivästä saat myös herkullisen ruokalahjan.  

Paahdettu munavoi 
4 annosta 

Ainekset: 
150 g voita 
4 keitettyä kananmunaa 

Tee näin

Puolita voi ja anna toisen puolen pehmetä huoneenlämmössä. Valmista toisesta puolikkaasta ruskistettu voi. Keitä voita pannulla tai kasarissa korkealla keskilämmöllä sekoitellen. Anna voin kuplia (voin vesi haihtuu). Kun voi vaahtoaa, alkaa tuoksua pähkinäiseltä ja muuttuu meripihkan väriseksi, ota pannu pois liedeltä. Kaada ruskistettu voi heti toiseen kattilaan tai metallikulhoon ja anna jähmettyä viileässä. Vaahdota jähmettynyt ruskistettu voi huoneenlämpöisen jäljelle jääneen voin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Kuori kananmunat ja hienonna ne haarukalla ruskistetun voivaahdon joukkoon. Tarjoile saaristolaisleivän päällä marinoidun punasipulin kanssa.  

Resepti: Heidi Siivonen



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: saaristolaisleipä