Takaisin  Syyssämpylät

Resepti

 Syyssämpylät

Kotitekoiset sämpylät ovat herkullisia, edullisia ja helppoja valmistaa. Leivonta on mukavaa yhteistä puuhaa, ja tuoreen leivän tuoksu kutsuu yhteisen pöydän ääreen keskellä kiireistä arkea. Itsetekemällä leivän koostumusta ja esimerkiksi suolapitoisuutta on helppo säädellä. Syksyiseen sämpylätaikinaan ripotellaan mausteeksi puolukoita ja sämpylätaikina mehevöityy keittiön todellisella moniottelijalla, perunalla. 

1 dl kypsää juuresmassaa, eli esimerkiksi kaksi keitettyä perunaa haarukalla hienonnettuna 
3 dl vettä, maitoa tai piimää 
1 pss kuivahiivaa 
1,5 tl suolaa 
2 rkl siirappia 
½ dl öljyä 
½ dl puolukoita 
7-8 dl sämpyläjauhoja 

◾ Survo haarukalla muutama kypsä peruna. Voit korvata perunasurvoksen muilla kypsillä, survotuilla juureksilla tai esim. porkkanaraasteella.   
◾ Sekoita keskenään peruna- tai juuresmassa, neste, suola, siirappi ja öljy ja puolukat tasaiseksi massaksi. 
◾ Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää juures-neste- seokseen. 
◾ Alusta mukaan loput jauhot, puuhaarukalla sekoittaen. 
◾ Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi. 
◾ Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 
◾ Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille. 
◾ Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia, tarkkaile sämpylöiden väriä paistoajan loppupuolella. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: reseptit, syksy, kotimaiset juurekset, leipä, sämpylät, leivota