Takaisin Maailman maut suomalaisin raaka-ainein – kotimaisuus maistui Ruokamessuilla

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maailman maut suomalaisin raaka-ainein – kotimaisuus maistui Ruokamessuilla

11.04.2025

Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa nähtiin, miten eksoottisetkin reseptit taipuvat suomalaisista raaka-aineista. MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen ja asiantuntija Juho Kyntäjä esittelivät näytöskeittiössä, kuinka kotimaisuus näkyy keittiössä – ja lautasella. Samalla käytiin keskustelua suomalaisen ruuantuotannon erityispiirteistä, arvoista ja ajankohtaisesta tilanteesta pellolla ja navetassa.

Heidi Siivonen ja Juho Kyntäjä.
Heidi Siivonen ja Juho Kyntäjä.

Juho Kyntäjä kertoi messuyleisölle suomalaisen ruuantuotannon, erityisesti eläintuotannon, vahvuuksista. Hän myös valotti, mitä maatiloilla tapahtuu juuri nyt.

Etelä-Suomessa peltoja on jo päästy muokkaamaan, ja kylvöjä valmistellaan tulevalle satokaudelle.

Kyntäjä muistutti, että suomalainen ruuantuotanto on huippuluokkaa niin ympäristön, eläinten hyvinvoinnin kuin tuoteturvallisuudenkin näkökulmasta.

Heidi Siivonen puolestaan muistutti yleisöä suomalaisen ruuan valitsemisen tärkeydestä.

Maanviljelijät kiittävät kotimaisista valinnoista. Reseptit voivat matkata maailmalta, mutta parhaat raaka-aineet löytyvät läheltä – Suomesta.

Siivonen kannusti jokaista tekemään ruokavalinnoissaan pieniä tekoja, joilla on suuri merkitys suomalaiselle maataloudelle.

Messuosastolla kannustettiin myös testaamaan ja innostumaan kotimaisuudesta. MTK oli mukana tapahtumassa yhdessä Ruokatiedon ja Hyvää Suomesta -merkin kanssa. Tarjolla oli tietoa, tekemistä ja elämyksiä.

Mikä on oikeasti kotimaista?

Moni tuttu brändi ei automaattisesti takaa suomalaista alkuperää. Aidosti kotimainen elintarvike on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Kotimaisen elintarvikkeen tunnistaa helposti Hyvää Suomesta -merkistä. Se on tae kotimaisuudesta.


 

Alkuperämerkkivisa houkutteli osallistujia

Osastolla järjestetty alkuperämerkkivisa haastoi messukävijät testaamaan tietonsa kotimaisista tuotteista. Oikein vastanneiden kesken arvottiin ruokalahjakortteja ja Helsingin Myllyn tuotepaketteja. Visaan sai osallistua jokaisena messupäivänä.

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila ja Maalaisjärki-kanavat 

Tänä vuonna Ruokatieto ry myönsi huomionosoituksen kolmelle toimijalle, jotka ovat esitelleet ruuantuotantoa lapsille ja nuorille muun muassa maatilavierailuilla, leireillä ja videoiden kautta. Heidän työnsä on lisännyt ymmärrystä ruokaketjusta ja kotimaisesta tuotannosta. Tunnustus julkistettiin Ruokamessujen avajaispäivänä 11.4. Lue lisää Ruokatiedon tiedotteesta.

Messut jatkuvat koko viikonlopun

Ruokamessut jatkuvat vielä lauantaina ja sunnuntaina. Tervetuloa MTK:n ja Ruokatiedon osastolle 3f2! Novart-näytöskeittiössä suomalaistetaan aterioita la klo 11–11.30 ja su klo 11–11.30. 

 


 


 


 

 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

Henrietta Dahlman

viestinnän asiantuntija, markkinointivastaava MTKH

MTK Hankinnat

+358 40 920 9877

aiheet: ruoka, lähiruoka, reseptit, mtk mobiili