Takaisin Suomelle kaksi pohjoismaista ruokapalkintoa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle ovat EMBLA-voittajia

Tiedote – Kotimainen ruoka

Suomelle kaksi pohjoismaista ruokapalkintoa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle ovat EMBLA-voittajia

01.06.2019

Lauantai-iltana 1.6.2019 palkittiin pohjoismaisen ruokakilpailun EMBLA:n voittajat Islannin Reykjavikissa. Ainoa Winery voitti palkinnon Pohjoismainen ruoka-artesaani ja Pohjoismainen ruokakasvattaja -palkinto myönnettiin Motivan konseptille Hävikki-Battle. Nyt toista kertaa järjestetyssä pohjoismaisessa ruokakilpailussa kilpaili yhteensä 48 ehdokasta, joista seitsemän Suomesta ja myös seitsemän Ahvenanmaalta.

Seitsemän suomalaista ehdokasta kilpaili pohjoismaisessa EMBLA-ruokakilpailussa Islannissa. Kilpailun voittajat nimesi yhteispohjoismainen raati, joka arvioi ehdokkaat kisan seitsemässä kilpailusarjassa.

EMBLA 2019 voittajat ovat:  

• Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2019: Grøna Oyggin, Färsaaret
(Suomen ehdokas: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi ja Antti Rantalainen)

• Pohjoismainen ruokayrittäjä 2019: Bondens Skafferi, Ruotsi
(Suomen ehdokas: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen)

• Pohjoismainen ruoka-artesaani 2019: Ainoa Winery, Suomi
(Suomen ehdokas: AinoaWinery, Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen)

• Pohjoismainen ruokaviestijä 2019: Claus Meyer, Tanska
(Suomen ehdokas: Satokausikalenteri, Natalia Salmela ja Samuli Karjula)

• Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja 2019: Anne-Birgitte Agger, Tanska
(Suomen ehdokas: Koulutuskeskus Salpaus, Anita Kauhala-Antonopoulou ja Marko Viljamaa)

• Pohjoismainen ruokamatkailukohde 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färsaaret  
(Suomen ehdokas: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm)

• Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019: Hävikki-battle, Motiva Oy, Suomi
(Suomen ehdokas: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen).

Suomi näyttävästi esillä Islannissa

Jälleen tänä vuonna Suomen edustajat menestyivät EMBLA-ruokakilpailussa hyvin ja osoittavat paikkansa pohjoismaisessa ruokakulttuurissa voittamalla kaksi EMBLA-palkintoa Suomeen. 

– Tunsimme itsemme etuoikeutetuksi, kun saimme edustaa Suomea EMBLA:ssa. Olemme innoissamme siitä, että viinimme, meidän panoksemme upeaan pohjoismaiseen ruokakulttuuriin, on saanut osakseen näin suuren kunnian. Metsän antimien viinit ovat ansainneet paikan pöydässämme hienoimpien pohjoisten ruokien joukossa, sanovat Ainoa Wineryn viinitilalliset Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen.

– Tunnustusta on aina ilo saada ja meille tämä voitto merkitsee sitä, että tekemämme työ ruokahävikin tiimoilta ei ole mennyt hukkaan. Isoin kiitos meiltä lähtee edelleen niille sadoille opettajille ja tuhansille nuorille, jotka toteuttavat Hävikki-battlea tänäkin vuonna. Kun saamme nuoret itse tekemään ja oivaltamaan asioita, muun muassa ruokahävikistä, niin nämä asiat kantavat varmasti pitkälle aikuisuuteen. Ja toki pitää kiittää maa- ja metsätalousministeriötä, joka mahdollistaa meille tämän kansallisen koordinoinnin, kiittää Elina Ovaskainen Motivasta.

Mikä on EMBLA?

Nyt toista kertaa järjestettävän EMBLA-ruokakilpailun palkinnot jaettiin lauantaina 1.6.2019 Harpan konserttitalossa Reykjavikissa pohjoismaisen keittiömestarijärjestön NKF:n kongressin yhteydessä. Joka toinen vuosi toteutettavan EMBLA-ruokakilpailun ensimmäiset palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa 2017.

EMBLA-ruokakilpailun järjestämisestä vastaa Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen keskusliitto NBC (Nordens Bondeorganisationers Centralråd). Pohjoismainen ministerineuvosto tukee kilpailua osana Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa (Ny nordisk mat). Kilpailussa ovat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret. Suomen edustajat ja kilpailun järjestäjät ovat MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund).  

Kansallisen tason ilmoittautumisen jälkeen suomalainen tuomaristo nimesi keväällä jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi 31.5.2019 kaikki ehdokkaat EMBLA-periaatteiden mukaisesti: pohjoismaisuus, kestävyys, innostava, innovatiivinen ja arvostettu. 

Kilpailu on saanut EMBLA-nimensä pohjoismaisen mytologian ensimmäiseltä naiselta.

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, +358 50 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358 50 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi

David Cohen, perustaja ja viinitilallinen, Ainoa Winery, +358 40 095 1007, info@ainoawinery.com

Elina Ovaskainen, konsultti, Hävikki-Battle, Motiva Oy, +358 40 7749390, elina.ovaskainen@motiva.fi

https://emblafoodaward.com



Suositellut artikkelit

Nyt kilpaillaan pohjoismaisen ruuan herruudesta!  Embla Food Awards 2022 -finaali järjestetään Oslossa 20.6.2022. Kisaa käydään seitsemässä eri kategoriassa. Tutustu kilpailuun ja suomalaisiin...

Hävikkiviikkoa vietetään joka syksyiseen tapaan syyskuun puolivälissä. Hävikkiviikko 13.9.-19.9. keskittyy ja kannustaa ruokahävikin vähentämiseen. Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu...