Takaisin MTK:n johtokunnan kriisikokous: EU:n kotieläinpalkkiot maksettava ajallaan

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n johtokunnan kriisikokous: EU:n kotieläinpalkkiot maksettava ajallaan

06.07.2022

MTK:n johtokunnan kannanotto 6.7.2022

MTK:n johtokunta vaatii maataloushallintoa maksamaan EU:n eläinpalkkiot suomalaistiloille normaalissa aikataulussa eli kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Ruokaviraston ilmoittama maksatusten viivästyminen aiheuttaisi suurelle joukolle tiloja täydellisen kassakriisin. Tätä on mahdotonta hyväksyä, johtokunta totesi tiistai-iltana pitämässään kriisikokouksessa. Hallinto vaatii viljelijöiltä ehdotonta päivämäärien noudattamista. Samaa pitää vaatia myös hallinnolta, MTK:n johtokunta painottaa.

Ruokaviraston viimeviikkoinen ilmoitus EU:n eläinpalkkioiden maksatusten viivästymisestä on tyrmistyttävä. Eläinpalkkiot ovat vuoden tärkein tukimuoto erityisesti eteläisen Suomen nautakarjatiloille. Kustannusten rajun nousun vuoksi valmiiksi kriisissä olevat maito- ja nautatilat elävät nyt maksamattomien laskujensa kanssa epävarmuudessa kymmenien tuhansien eurojen tulovirrasta. Tälle epävarmuudelle on saatava nopea loppu, johtokunta vaatii.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) tekee MTK:n vaatiman ”tupatarkastuksen” Ruokavirastoon Seinäjoelle elokuussa. MTK:n johtokunta edellyttää, että viimeistään tuolloin saadaan myös sitova vahvistus eläinpalkkioiden maksamisesta ajallaan eli joulukuun aikana. Viljelijän on voitava luottaa, että maataloushallinto toimii sovitusti. Yllättävä ilmoitus eläinpalkkioiden viivästymisestä luo viljelijöiden keskuudessa yleistä epävarmuutta siitä, mikä järjestelmässä pettää seuraavaksi, johtokunta huomauttaa.

MTK:n johtokunta varoittaa suomalaisen kotieläintuotannon hallitsemattomasta alasajosta keskellä maailman pahenevaa ruokakriisiä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on johtamassa pitkään poikkeustilaan maailman ruoka- ja energiamarkkinoilla. Suomen etu vaatii nyt nopeaa, viisasta ja vastuullista toimintaa sekä päättäjiltä että ruokaketjun kaikilta toimijoilta.

Lisätietoja:

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja             Jyrki Wallin, MTK:n toiminnanjohtaja


Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207