Takaisin MTK:n johtokunta: Maataloushallinnon korjattava välittömästi tulevan cap-ohjelmakauden maksatusten aikataulusuunnitelma 

Tiedote – Kotieläimet ja maito

MTK:n johtokunta: Maataloushallinnon korjattava välittömästi tulevan cap-ohjelmakauden maksatusten aikataulusuunnitelma 

11.10.2022

Ensi vuonna alkava EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) uusi ohjelmakausi ei saa siirtää tukien maksuaikataulua nykyistä myöhemmäksi, MTK:n johtokunta vaatii. Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti perjantaina uuden cap-kauden maksuaikatauluista. Ne siirtäisivät jo vuoden 2023 maksuja tiloille useilla kuukausilla ja jopa pitkälle vuoteen 2024. MTK:n johtokunnassa pelätään, että tilipäivän viivästäminen kuukausilla voi johtaa jopa konkurssiaaltoon. ”Yhtälö on maatilojen maksuvalmiuden kannalta mahdoton. Maksuaikataulut on saatava välttämättä pysymään ennallaan, ja aikaa hallinnolla on tähän hyvin”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa. 

Uudelle cap-kaudelle ilmoitetut tukien maksuaikataulujen muutokset aiheuttaisivat syvän maksuvalmiuskuilun suomalaisille maatiloille, totesi MTK:n johtokunta kokouksessaan tiistaina. Johtokunta huomauttaa, että ala kärsii jo nyt vakavasta kassakriisistä kustannusten rajun nousun takia. Tuotantopanosten osalta erityisesti lannoitteiden, polttoaineiden ja rehujen hinnat ovat ennätystasolla. Samaan aikaan yhä useampaan maatilaan iskee sähkön hinnan moninkertaistuminen. Tuottajahinnat eivät ole tähän kehitykseen pystyneet vastaamaan.


”Meillä on jo nyt ennennäkemätön kannattavuuskriisi käsillä. Nopeita, joustavia ja tehokkaita rahoitusvälineitä maatiloille tarvitaan välttämättä jo nyt. Ensi vuoden tukimaksatusten siirtyminen jopa kuukausilla olisi tiloille katastrofi”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.


MTK:n johtokunta vaatii, että maataloushallinto ryhtyy välittömiin toimiin tulevan cap-ohjelmakauden maksatusaikataulujen korjaamiseksi. Johtokunta muistuttaa, että ruuantuotanto on Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittinen ala, joka on turvattava kaikissa oloissa. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena olot tulevat olemaan pitkään poikkeukselliset ja arvaamattomat. Päättäjien on oltava nyt hereillä, MTK:n johtokunta toteaa.


Maan hallituksessa ruuan ja energian huoltovarmuuden turvaamisen vaatimat toimet ovat valmistelussa varautumisen ministerityöryhmässä. MTK on toimittanut ministerityöryhmälle listan maatilojen kannalta välttämättömistä toimista. Yhdessä Elintarviketeollisuusliiton kanssa MTK esittää muun muassa nopeaa kustannustukea tilanteisiin, joissa maatilojen ja ruokayritysten sähkölasku kasvaa hallitsemattomasti.


”Ilman korjaavia toimenpiteitä olemme menettämässä sukupolven nuoria, osaavia ja investoineita yrittäjiä. Pelastamalla tiloja nyt, pelastamme myös tulevan ruokamme”, puheenjohtaja Marttila painottaa.


Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167 
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, MTK, 050 522 5207
 


Juha Marttila

johtokunnan 1. puheenjohtaja, maanviljelijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

+35820 413 2340

+35850 341 3167 , (yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207


Suositellut artikkelit

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila penää EU:n kauppapolitiikalta tasapuolista kilpailua. “Emme tarvitse lisää tuontia maista, jotka eivät tuota ruokaa samoilla säännöillä kuin me. Emme myöskään tarvitse tehotonta...

Energian ja erityisesti sähkön hinnan voimakas nousu on ajamassa maaseudun yrityksiä ahtaalle. Tilanne pitkittää maatilojen ja maaseudun muiden yritysten kustannuskriisiä. Yhä useammat yritykset ovat ajautumassa...

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen vierailu 19.7.2022 Koskenojan tilalla Luopajärvellä sujui menestyksekkäästi. Jalkautuminen tuottajien pariin ja tutustuminen tuottajien ruohonjuurityöhön teki...

MTK:n johtokunnan kannanotto 6.7.2022 MTK:n johtokunta vaatii maataloushallintoa maksamaan EU:n eläinpalkkiot suomalaistiloille normaalissa aikataulussa eli kuluvan vuoden loppuun mennessä.