Takaisin MTK:n puheenjohtaja Marttila: EU:n otettava vastuuta globaalista ruokaturvasta 

Tiedote – Kansainvälinen toiminta

MTK:n puheenjohtaja Marttila: EU:n otettava vastuuta globaalista ruokaturvasta 

26.10.2022

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila penää EU:n kauppapolitiikalta tasapuolista kilpailua. “Emme tarvitse lisää tuontia maista, jotka eivät tuota ruokaa samoilla säännöillä kuin me. Emme myöskään tarvitse tehotonta EU-lainsäädäntöä, kuten metsäkatolainsäädäntöä, joka lisää byrokratiaa, mutta ympäristön tai biodiversiteetin tila ei sanottavasti parane.” Puheenjohtaja Marttila puhui MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimiston 30-vuotisjuhlaseminaarissa 26.10.2022 Brysselissä. 

Marttilan mielestä maatalouspolitiikan rahoitus on käytettävä jatkossakin viisaasti ruokaturvan parantamiseen, kestävään luonnonvarojen hoitoon ja maaseudun elinvoiman parantamiseen. 

Todellista kestävyyttä on, että pellot ja metsät pidetään tuottavina seuraaville sukupolville. EU:n lainsäädännöllä ei pidä heikentää maatalouden tuotantomahdollisuuksia ja metsien käyttöä. Metsäenergiaa tarvitaan EU:n energiaomavaraisuuden kasvattamiseen. Sitä voidaan tuottaa kestävästi, luontoarvot huomioon ottaen, Suomessa ja muualla, Marttila painottaa.    

Uusi maatalouspolitiikan kausi alkaa ensi vuonna, mutta Brysselissä katseet kääntyvät jo seuraavan, vuonna 2028 alkavan kauden linjauksiin. Marttilan mukaan uudessa maatalouspolitiikassa ruokaketjun tasapainoa on edelleen parannettava.  

Tämä vaatii kilpailulainsäädännön uudistamista siten, että viljelijöiden ja heidän osuuskuntiensa asema paranee. Myös ruokaketjun data pitää valjastaa viljelijän markkina-aseman parantamiseen.  

Marttila kehottaa EU:ta kantamaan vastuunsa globaalista ruokaturvasta. Ilmastoviisaaseen ja kestävään ruuantuotantoon tarvitaan tutkimusta, uutta teknologiaa ja osaamista.  

Tässä kokonaisuudessa Suomi tarvitsee nuoria maatalousyrittäjiä, jatkajia maatiloille ja uusia investointeja sekä kannattavuuden parantumista. Vain siten voidaan kotimainen ruuantuotanto ja huoltovarmuus turvata jatkossa.  

Suomen maa- ja metsätalouden ja osuuskuntien Brysselin toimisto 30 vuotta  

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto SLC ja Osuustoimintakeskus Pellervo ovat toimineet Brysselissä vuodesta 1991 lähtien.  Järjestöt juhlivat Brysselin toimiston kolmea vuosikymmentä keskiviikkona 26.10.2022 juhlaseminaarin ja gaalaillallisen merkeissä. 

Seminaarissa kolmen järjestön puheenjohtajat Juha Marttila (MTK), Mats Nylund (SLC) ja Petri Pitkänen (Pellervo) kertovat menneistä vuosikymmenistä linjaten askelmerkkejä tulevaan. Puheenvuoron käyttävät Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja Wolfgang Burtscher. Tervehdyksensä juhlaan tuovat myös europarlamentaarikko Elsi Katainen ja ETSK:n kansalaisyhteiskuntaryhmän puheenjohtaja Séamus Boland. Erityisasiantuntija Tapio Kytölä Suomen pysyvästä edustustosta EU:ssa kertoo Brysselin toimiston historiasta. 

Gaalaillallisella kuullaan Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesosen puhe. Illallisella Concert Noblessa tarjoiltavan on suomi-illallisen on suunnitellut keittiömestari Kim Palhus. Musiikista vastaa popkantelediiva Ida Elina.  

Lue myös: 
 
Brysselin toimiston kuulumiset viimeisen 10 vuoden ajalta täällä 

Historiikki englanniksi täällä   

 


Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

Hanna Leiponen-Syyrakki

johtaja, Brysselin toimisto

toimiston yleisjohto, EU-asioiden koordinointi

+358 40 094 7633

+32 47 650 2704