Takaisin Suomalaisen maidontuotannon turvaamiseksi paljon tehtävää 

Tiedote – Kotieläimet ja maito

Suomalaisen maidontuotannon turvaamiseksi paljon tehtävää 

11.11.2022

Lypsykarjatilojen yrittäjätulon ennakoidaan romahtavan tänä vuonna 11 000 euroon. Maidontuotanto on laskussa eikä uusia investointeja tai sukupolvenvaihdoksia pystytä kustannuskriisissä tekemään. Maitovaltuuskunta kehottaa päättäjiä ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin suomalaisen maidontuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi ja maaseudun elinvoiman säilyttämiseksi.  

Tuotantokustannukset karanneet käsistä 

-    Sähkö on maitotiloilla välttämätön tuotantopanos, ja maitotilat on nähtävä kriittisinä sähkönkäyttäjinä. Sähkön korkeisiin hintoihin tarvitaan tiloille helpotusta esimerkiksi sähkön kustannustuen avulla, ehdottaa joensuulainen maidontuottaja, MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen. 
 
-    Viljelijöiden tuotantokustannusten noususta ja elintarvikeketjun toimimattomuudesta aiheutunutta kassakriisiä on helpotettava jatkossakin verohelpotuksin, Miettinen jatkaa.  

Korkeanarvon ruuantuotanto 

Suomessa tuotetaan korkealaatuisia maitotuotteita niin kotimaan kuin kansainvälisille markkinoille. Hyvän pohjan tähän antaa nyt ja tulevaisuudessa nurmeen pohjautuva maidontuotanto, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista Suomea myöten. Suomessa on mahdollista tuottaa maitoa kestävästi mm. veden riittävyyden, hiilijalanjäljen ja maidon hygieenisen laadun näkökulmasta.  
 
-    Ammattitaitoinen maidontuottaja ei kuitenkaan elä pelkästä maidontuottamisen ilosta, vaan tuotannon pitää olla kannattavaa. Maailman mittakaavassa maitotuotteiden kysyntä on kasvussa, ja kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia kestävistä ja vastuullisesti tuotetuista maitotuotteista, joita Suomessa valmistetaan huippulaadukkaasta maidosta. Maito on mahdollisuus, myös tulevaisuudessa, toteaa vastavalittu Maitovaltuuskunnan uusi puheenjohtaja Tiina Linnainmaa. Hän aloittaa tehtävässään vuoden 2023 alusta.  

Tukimaksatusten viivästäminen on suuri virhe 

-    Valtionhallinnon on tehtävä kaikkensa, jotta tulevalla CAP-kaudella tukien maksatus ei myöhästyisi, kuten on esitetty. Rahojen maksatusta pitää kiirehtiä kaikin keinoin, painottaa vesilahtelainen maidontuottaja, Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä.  Hän toimii puheenjohtajana vuoden 2022 loppuun.  
 
Maidontuotannossa on käynnissä nopea rakennemuutos, jota kustannuskriisi edelleen kiihdyttää. Noin 400 maitotilaa lopettaa tuotantonsa vuosittain. Suurena huolena on aloittavien yrittäjien ja rakennusinvestointien vähäinen määrä, jonka seurauksena investointivelka kasvaa.  
 
-    Maidontuotannon rakennekehitykseen on panostettava riittävän rahoituksen kautta. Makeran toimintaa pitää vahvistaa, jotta uusien rahoitus- ja takausinstrumenttien hyödyntäminen on mahdollista ja vaikuttavaa, Penttilä muistuttaa. 
 
---------------    
Maitovaltuuskunta on vuonna 1995 perustettu maito-osuuskuntien rekisteröimätön yhdistys, johon kuuluu 16 maito-osuuskuntaa. Maitovaltuuskunnassa on noin 50 kokousedustajaa. 
--------------- 
Maitovaliokunta on Maitovaltuuskunnan, MTK:n ja SLC:n perustama yhteistyöelin.   
----------------   
   
Lisätietoja:   
Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja Mauri Penttilä, puh. 0400 832 993   
Maitovaliokunnan puheenjohtaja Asko Miettinen, puh. 040 732 7388   
Maitovaltuuskunnan puheenjohtaja 2023 lukien Tiina Linnainmaa, puh. 0405513712 
    
Etsitkö haastateltavaa?  Ole yhteydessä:   
maitoasiamies Marjukka Mattio, puh. 050 533 8924      
 Suositellut artikkelit

Suomi täyttää huomenna 105 vuotta. Itsenäinen Suomi, paras maa meille suomalaisille, on juhlimisen, vaalimisen ja puolustamisen arvoinen. Itsenäisen Suomen satavuotinen historia on tarina siitä, mihin pieni kansa...

Hallitsematon energian, erityisesti sähkön hinnan nousu aiheuttaa vakavia häiriöitä suomalaisessa ruuantuotannossa. Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaativat maan...

EU-alueen viljelijät vaativat avoimempaa kilpailua sekä läpinäkyvyyttä lannoitemarkkinoille. EU-komisison julkaisema tiedonanto 9.11. ei tuonut kuitenkaan juuri mitään uutta lannoitemarkkinoiden toimivuuden...

Muun nopean kustannusnousun lisäksi yhä useampi maatila on joutunut tai joutumassa uusien, kalliiden sähkösopimusten piiriin. MTK:n yli 1500 jäsentilalle tekemän kyselyn mukaan joka kolmas maatila törmää sähkönhinnan...

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila penää EU:n kauppapolitiikalta tasapuolista kilpailua. “Emme tarvitse lisää tuontia maista, jotka eivät tuota ruokaa samoilla säännöillä kuin me. Emme myöskään tarvitse tehotonta...

MTK:n lihavaliokunta vaatii Suomen hallitukselta pitkäjänteisiä ja järeitä toimenpiteitä, joilla turvataan Suomen huoltovarmuus, jonka ydin suomalainen ruoka on. Tuottajat eivät voi tuottaa ruokaa tappiolla, se tie on...