null ETL ja MTK: Maatilat ja ruokayritykset tarvitsevat hallitukselta erityistoimia

Tiedote – Kotimainen ruoka

ETL ja MTK: Maatilat ja ruokayritykset tarvitsevat hallitukselta erityistoimia

15.11.2022

Hallitsematon energian, erityisesti sähkön hinnan nousu aiheuttaa vakavia häiriöitä suomalaisessa ruuantuotannossa. Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK vaativat maan hallitukselta nopeita päätöksiä pysäyttämään toimivien maatilojen ja ruokayritysten tuotannon alasajon. Järjestöjen jäsenkyselyt kertovat pahenevista talousvaikeuksista sekä tuotannon vähenemisestä. 

”Energiakriisi on heikentämässä ruokaketjun toimintakykyä voimakkaasti. Samalla vaarantuvat keskellä epävakaata aikaa suomalainen ruokaturva ja huoltovarmuus. Maan hallituksen on nyt pikaisesti tehtävä päätöksiä, jotka huomioivat sähkön toimitusvarmuuden ja kohtuullisen hinnan kotimaiselle ruoka-alalle”, ETL:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

MTK ja ETL veivät runsas kuukausi sitten varautumisen ministerityöryhmälle sen pyynnöstä esityksensä toimista ruuan huoltovarmuuden turvaamiseksi. Toimet menivät avainministerien jatkovalmisteluun, mutta päätökset ovat hallitukselta edelleen tekemättä.

”On suorastaan tuhoisaa, että nämä välttämättömät toimet näyttävät jumittuneen hallituksen sisällä poliittiseen riitelyyn. Kyse ei ole nyt vain maatiloista tai ruokayrityksistä, vaan suomalaisten ruuasta – sen hinnasta ja riittävyydestä”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila painottaa.

Järjestöjen tuoreet jäsenkyselyt kertovat pahenevista talousvaikeuksista sekä tuotannon vähenemisestä. Keskeinen syy on, ettei tuotteista saatava hinta ole seurannut jo runsas vuosi sitten alkanutta kustannusten jyrkkää nousua. Nyt nähtävä sähkön hinnan moninkertaistuminen sopimuksia uusittaessa tarkoittaa yhä useammalle maatilalle tuotannon alasajoa. Aikeet uusiin investointeihin ovat hiipuneet niin maatiloilla kuin ruokayrityksissäkin.

”Tähän hallitus voi vielä kohdennetuilla toimilla vaikuttaa. Viesti kannattaa ottaa vakavasti. Jokainen nyt nähtävä lopettamispäätös syö omavaraisuuden lisäksi työpaikkoja koko ruokaketjussa”, MTK:n Juha Marttila sanoo.

”Ruuantuotannossa kyse on kokonaisuudesta, jonka kaikkien osien on toimittava. Valtiovallan 
toimenpiteitä tarvitaan, koska ruoka-alan epätietoisuus sähkön toimitusvarmuudesta vaikeuttaa 
merkittävästi alan toimintaa ja huoltovarmuuskriittisen alan priorisoinnista ei ole selkeitä valtakunnallisia ohjeita”, ETL:n Mikko Käkelä toteaa.

Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167
Mikko Käkelä, toimitusjohtaja, ETL, 040 560 7569

Lue lisää:
MTK:n tiedote jäsenkyselystä 1.marraskuuta
ETL:n tiedote jäsenkyselystä 11.marraskuuta


Suositellut artikkelit

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tenttaa MTK:n puheenjohtavaksi pyrkiviä perjantaina 18.11.  Puheenjohtajan pestiä tavoittelevat...

EU-alueen viljelijät vaativat avoimempaa kilpailua sekä läpinäkyvyyttä lannoitemarkkinoille. EU-komisison julkaisema tiedonanto 9.11. ei tuonut kuitenkaan juuri mitään uutta lannoitemarkkinoiden toimivuuden...

Lypsykarjatilojen yrittäjätulon ennakoidaan romahtavan tänä vuonna 11 000 euroon. Maidontuotanto on laskussa eikä uusia investointeja tai sukupolvenvaihdoksia pystytä kustannuskriisissä tekemään....

Muun nopean kustannusnousun lisäksi yhä useampi maatila on joutunut tai joutumassa uusien, kalliiden sähkösopimusten piiriin. MTK:n yli 1500 jäsentilalle tekemän kyselyn mukaan joka kolmas maatila törmää...