Takaisin MTK ja SLC veivät tuottajien viestin hallitusneuvottelijoille Säätytalolle - Metsien kasvu ja jalostus turvattava - Ruokapolitiikan tähdättävä kasvuun

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

MTK ja SLC veivät tuottajien viestin hallitusneuvottelijoille Säätytalolle - Metsien kasvu ja jalostus turvattava - Ruokapolitiikan tähdättävä kasvuun

02.05.2023

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC veivät keskiviikkona 3.5. suomalaisten tuottajien viestiä hallitusneuvottelijoille Säätytalolle. MTK:n väkeä kävi tapaamassa muun muassa hallitusneuvottelijoista kaikki puolueiden puheenjohtajat.

Vasemmalta MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK:n pj. Juha Marttila, perussuomalaisten pj. Riikka Purra ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola luovuttivat perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralle järjestöjen esityksen hallitusohjelmaan.
Vasemmalta MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK:n pj. Juha Marttila, perussuomalaisten pj. Riikka Purra ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola luovuttivat perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralle järjestöjen esityksen hallitusohjelmaan.

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat parhaillaan ohjelmaa tulevan pääministerin, Petteri Orpon hallitukselle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC kannustavat hallitusta hyödyntämään ohjelmassaan rohkeasti luonnonvara-alan kasvupotentiaalin. MTK ja SLC tarjoavat hallitukselle kestävää kasvua ja odottavat vahvaa EU-vaikuttamista.

Ruokaa, turvaa ja hyvinvointia 

Tulevan hallituksen on kyettävä tasapainottamaan valtion talous ja turvaamaan hyvinvoinnin kannalta keskeinen talouskasvu. Elinvoimainen Suomi edellyttää säästöjen lisäksi rohkeaa ja kannustavaa elinkeinopolitiikkaa sekä vahvaa ja vaikuttavaa EU-politiikkaa. Metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattava. Myös hallituksen ruokapolitiikan on tähdättävä kasvuun ja kasvavaan vientiin. Tuottajajärjestöt MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan Säätytalolla keskiviikkona. Lue lisää tiedotteesta.

 


Vasemmalta Orpo, Marttila ja Antas.

Heti aamutuimaan kävi hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tervehtimässä MTK:n väkeä teltalla. Tuottajajärjestöjen esityksen hallitusohjelmaan luovuttivat Orpolle MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja  SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas.


Vasemmalta Tiirola, Lahti,  Essayah, Marttila ja  Antas. 

Järjestöjen esityksen hallitusohjelmaan sai myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.  Esityksen luovuttivat MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja. Mikko Tiirola, MTK:n 2. puheenjohtaja. Tero Lahti,  puheenjohtaja Juha Marttila ja  SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. 

Tarvitaan rohkeaa elinkeinopolitiikkaa

Tapahtumassa korostettiin tärkeitä aiheita, kuten talous, huoltovarmuus ja omaisuuden suoja. Marttila peräänkuulutti neuvottelijoilta vastuullista talouspolitiikkaa. Hän korosti, että metsien kasvu ja jalostus ovat Suomen talouden tärkeä kivijalka. Marttila toivoo, että hallitusneuvotteluissa otetaan rohkeasti kantaa metsä- ja ilmastopolitiikan yhteensovittamiseen ja tilanomistajien omaisuuden suojan turvaamiseen.

Metsäsektorin merkittävä osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, eikä alan toimintaedellytyksiä saa heikentää. Marttila kannusti hallitusneuvottelijoita ottamaan nämä asiat huomioon päätöksenteossa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Marttila toivoo, että hallitusneuvotteluissa keskitytään erityisesti maatalouden kannattavuuden parantamiseen. Marttila muistutti neuvottelijoita siitä, että hallituksen ruokapolitiikan on tähdättävä kasvuun ja kasvavaan vientiin. Marttila huomautti, että oma ruuantuotanto on kansakunnan henkivakuutus. Hän kannusti hallitusta luomaan erillisen ruoka-alan kasvuohjelman, joka edistäisi kotimaan ruokamarkkinoiden toimivuutta ja parantaisi tuottajien asemaa myös lainsäädännöllisin keinoin.

- On tärkeää antaa viesti päättäjille, että emme ole antaneet periksi, me taistelemme tulevaisuuden alojen puolesta, joissa maaseudulla on suuri potentiaali, sanoi Marttila.

Maaseutunuoret näkyvästi mukana

Maaseutunuoret olivat näkyvästi läsnä Säätytalon edustalla koko tapahtuman ajan ja veivät tuottajien viestiä hallitusneuvottelijoille. Anne-Mari Tarkkio, Harri Tuomainen ja Niko Rytsä osallistuivat tapahtumaan ja kertoivat jääneensä hyvälle mielelle siitä, miten he onnistuivat vaikuttamaan ja saamaan tärkeitä asioita esille. Nuorten  mukaan myös Petteri Orpo oli osoittanut kiinnostusta ja kysynyt, miten näihin asioihin voidaan vaikuttaa. Paikalle käyneet hallitusneuvottelijat kysyivät nuorilta konkreettisia vinkkejä ongelmakohtien korjaamiseksi. 

Nuorten mielestä onnistumisen kruunasi uutiskynnyksen rikkominen Volodymyr Zelenskyin vierailusta huolimatta. Tempauksesta uutisoitiin mm. MTV:n kymppiuutisissa ja Iltalehdessä. Kymppiuutisten että Iltalehden pääuutisiin. Myös ohikulkijat antoivat tukensa tuottajille. Maaseutunuorten panos oli korvaamaton tapahtuman onnistumisessa
 

Orpo: Arvostetaan suomalaista tuottajaa

Hallitustunnustelija Petteri Orpo totesi, että maatalouden kannattavuus on ollut erittäin heikkoa vuosikaudet ja moni tila on joutunut lopettamaan toimintansa. Orpo painotti tarvetta kääntää tämä kehitys, jotta nuoret voisivat luottaa tulevaisuuteen ja jatkaa tiloilla. Hän korosti myös tarvetta arvostaa suomalaista tuottajaa, joka tuottaa maailman puhtainta ja terveellisintä ruokaa. Haetaan markkinoilta arvoa näille tuotteille. 

Orpo painotti myös omaisuuden suojaa ja sen tärkeyttä. Hänen mukaansa Säätytalolle kokoontuneet neuvottelijat ovat yhtä mieltä siitä. Lisäksi Orpo muistutti tärkeästä kysymyksestä: miten yhdistää metsistä huolenpito, ympäristönsuojelu, ilmastonmuutoksen vastainen työ ja metsien talouskäyttö, joka on aivan välttämätöntä. Nämä asiat ovat yhdistettävissä.

-    Te tiedätte, miten se tehdään, Orpo sanoi. 

Markus Eerola, Mikko Tiirola, Juha Marttila esittelevät kokoomuksen Kai Mykkäselle talouskäyriä.  


 


Vasemmalta perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja MTK:n Tero Lahti.


MTK:n hallitusohjelmatavoitteet

Tiivistelmä MTK:n hallitusohjelmatavoitteista 2023 täällä.

 


Aamulla Juha Marttila viritteli järjestöjen osastoa edustuskuntoon.

 


Maaseutunuoret jakoivat hallitusneuvottelijoille tuoreita ruisleipiä. 
 


 


Ylhäisten Kotileipä Oy:n ruisleipä, Peltopoika teki kauppansa. 
 

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula keskustelemassa MTK:n teltalla Juha Marttilan ja MTK-Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Hanne Hurskaisen kanssa.

Alla painokelpoisia kuvia, jotka ovat vapaasti Median käytettävissä. Kuvatiedustelut: kaija.stormbom@mtk.fi tai juho.hamalainen@mtk.fi 

Maaseutunuoret jakavat ruisleipiä

Juha Marttila

Petteri Orpo

Riikka Purra

Sari EssayahJussi Martikainen

viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja

+358 40 755 7829

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

Matti Rehula

asiantuntija. järjestötoiminta

+358 40 5813 149

aiheet: edunvalvonta, hallitusneuvottelut, hallitusohjelma