Takaisin Juurevaa ruokaa läheltä - Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut voitti Hyvä kotimainen ateria -ruokakilpailun 

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Juurevaa ruokaa läheltä - Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut voitti Hyvä kotimainen ateria -ruokakilpailun 

23.11.2022

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa asiakkailleen rehtiä, suoraselkeistä ja juurevaa ruokaa. Hyvä ruoka tuottaa iloa, ja sen Mikkeli osaa! Tuomariston vakuutti etenkin se, miten Mikkelin ruoka-ammattilaiset ottavat erinomaisesti huomioon alueelliset erikoisuudet ja kotimaisen luomun. Kaupunki tekee mm. yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Yhteistyön tuloksena lähivesien järvikaloja on hyödynnetty ruokainnovaatioiksi, joissa paikallisuus näkyy ja maistuu. Mikkeli on ollut jo kauan aktiivinen toimija ja edelläkävijä julkisissa ruokapalveluissa sekä kehittänyt toimintaansa. Kilpailun järjesti MTK, ja palkinto luovutettiin MTK:n valtuuskunnassa 23.11. Espoossa.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen ja keskuskeittiö Isopadan palveluesimies Manne Peltonen.
Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen ja keskuskeittiö Isopadan palveluesimies Manne Peltonen.

Mikkelin kaupungin tarjoamissa aterioissa panostetaan kotimaisuuteen ja esimerkiksi kaikki liha- ja maitotaloustuotteet ovat 100 % kotimaisia. Tällä valinnalla edistetään myös huoltovarmuutta sekä tuetaan suomalaista työtä niin lähialueella kuin koko maassa.
Kilpailun tuomaristo ilahtui tasokkaasta hakijajoukosta, joka on hyvä esimerkki hienosta työstä julkisten aterioiden parissa ympäri Suomen. 

Kalevankankaan päiväkodissa tarjotaan maistuvaa ruokaa. Kuvassa palveluvastaava Sanna Kiiski. 
 

Raadin puheenjohtaja Tero Lahden mielestä kotimaisuusasteen laskemiseen tarvittaisiin yhtenäinen laskutapa ja suurtalouskeittiöille helppo kotimaisuuslaskuri, jotta ruuan parissa tehty hyvä työ näkyisi. Ruuan kotimaisuus on tänä päivänä iso trendi, ja se kiinnostaa laajalti kuluttajia. Julkiset ateriat koskettavat lähes jokaista kuntalaista joko suoraan tai välillisesti. 

-    Oiva-hymynaaman lisäksi käytössä voisi olla vaikkapa kotimaisuusnaama, jonka voisi laittaa ravintolan seinälle. Lisäksi voisi hyödyntää esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkin kriteerejä, jossa kotimaisuusaste lasketaan painomäärän mukaan, visioi Lahti. 
 
Mikkelin kaupungin pitkäjänteinen työ suomalaisen ruuan puolesta puhujana palkitaan nyt.

-    Olemme ylpeitä saamastamme huomionosoituksesta. Palkinto nostaa hienolla tavalla esiin julkisia ruokapalveluita ja niiden päivittäin tekemää arvokasta työtä. Kotimainen ruoka on vastuullinen valinta ja huoltovarmuuden kannalta aiempaakin tärkeämpää, muistuttaa Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Mia Hassinen
 

Kilpailuun osallistui 13 julkisia aterioita tarjoavaa toimijaa

Kilpailuun saivat osallistua kunnan, kaupungin tai hyvinvointialueen ruokapalvelut tai ruokaa tuottavat in house -yhtiöt, jotka käyttävät esimerkillisellä tavalla kotimaista ruokaa.
Osallistujia oli maakunnallisesta toimijasta yhden päiväkodin tai oppilaitoksen ruokahuollosta vastaavaan pienempään keittiöön. Palkintosumma on 5000 euroa, jonka voittaja voi käyttää esimerkiksi henkilökunnan koulutukseen tai virkistäytymiseen. 

Tuomaristo painotti arvioissaan mm. tarjotun ruuan raaka-aineiden kotimaisuusastetta ja vastuullisuutta sekä satokauden, sesongin, ruokakulttuurin ja paikallisuuden huomioimista aterioissa.  Raati arvosti myös ruokatarjonnan rikkautta, uutuuksia ja halua kehittyä. 

 

Vasemmalta Tero Lahti, Mia Hassinen, Sari Lantta, Manne Peltonen, Heidi Siivonen ja Anni-Mari Syväniemi.


Kilpailun tuomaristo:  

-    Tero Lahti, raadin puheenjohtaja, MTK:n valtuuskunnan 1. varapuheenjohtaja  
-    Eerikki Viljanen, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja
-    Sari Lantta, MTK:n valtuuskunnan 2. varapuheenjohtaja  
-    Susanna Valtonen, MTK:n maaseutunuorten edustaja
-    Matti Puolimatka, ylijohtaja, Ruokavirasto
-    Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto ry
-    Minna Karhunen, toimitusjohtaja, Kuntaliitto
-    Heidi Siivonen, raadin sihteeri, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK. 

Kunniamaininta Dagsmarkin päiväkodille

Tuomaristo myönsi kunniamaininnan Dagsmarkin päiväkodille Kristiinankaupunkiin. Hyvän kotimaisen ruuan lisäksi päiväkodissa tehdään arvokasta ruokakasvatustyötä lasten parissa, vältetään ruokahävikkiä kotoisilla ja toimivilla keinoilla sekä huolehditaan kierrätyksestä.
 
Lisätiedot: 
Tero Lahti, Hyvä kotimainen ateria –kilpailun puheenjohtaja, MTK:n valtuuskunnan 2. puheenjohtaja, maanviljelijä, 0400 830 979
Heidi Siivonen, Hyvä kotimainen ateria –kilpailun sihteeri, MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija, 040 568 8802
Mia Hassinen, palvelujohtaja, Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut, 044 794 2262 
Kuvapyynnöt: kaija.stormbom@mtk.fi


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559