Takaisin Imelletty perunalaatikko 

Resepti

Imelletty perunalaatikko 

Perinteinen, hämäläinen imelletty perunalaatikko palkitsee tekijänsä. Makean suolainen, silkkisen sileä loora maistuu muulloinkin kuin jouluna, esimerkiksi sunnuntaipäivällisen lisäkkeenä. Parhaasta perunalajikkeesta laatikkoon on monta näkemystä, toiset vannovat Siiklin tai muun kiinteän perunan nimeen, toiset pitävät jauhoisemmasta lajikkeesta. Valitse peruna makusi mukaan, jauhoisemmalla lajikkeella imeltyminen saattaa onnistua hivenen helpommin.  

10 annosta, 2 laatikkoa 

 

  • 2 kg perunaa 
  • 4 rkl vehnäjauhoja  
  • 3 rkl voita  
  • 8 dl täysmaitoa
  •   2 tl suolaa  

Pese perunat ja ne keitä kuorineen suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. 

Kaada vesi perunoista, ota siitä osa talteen 

Kuori perunat kuumina. Survo ne huolella esimerkiksi puukauhalla ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Mikäli seos on kuivaa ja vaikeaa käsitellä, lisää hiukan perunoiden keitinvettä. Sekoita.   

 Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla. Perunasurvoksen tulisi olla imeltymisen ajan 55 – 60 -asteista. Imellytys kestää 4-5 tuntia olosuhteista riippuen 

 Sekoita ja maistele perunaseosta imeltymisen aikana muutamia kertoja. Imeltynyt perunasurvos maistuu makeahkolta ja on rakenteeltaan löystynyttä ja ulkonäöltään kiiltävää 

Kun seos on löystynyt ja maistuu imelän makealta, lisää voi, maito ja suola.   

Kaada seos kahteen voideltuun, n. 1 1/2 l:n vetoiseen uunivuokaan. Jätä vuoat vajaiksi, hiukan yli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli 

Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa n. 2 tuntia 

Vinkkejä!  

Imellytys on perinteisesti tapahtunut puuhellan nurkalla, jälkilämmössä, mutta onnistuu myös sähköuunissa, jonka lämmön saa säädettyä tarkasti. Kääri perunamassaa sisältävä astia esimerkiksi isoon pyyhkeeseen, ja laita imeltymään noin 55 asteiseen uuniin. Tarkkaile lämpötilaa, yli 75 asteessa imeltyminen pysähtyy.  

Kuuman perunamassan voi laittaa imeltymään myös styroksiseen kylmälaukkuun, jonka pohjalla on esimerkiksi sanomalehtiä jäähtymisen estämiseksi.  

Joulukiireitä voit helpottaa valmistamalla laatikon etukäteen. Jos teet laatikon hyvissä ajoissa, pakasta se ennen paistamista paistoastiassaan, ota ajoissa sulamaan ja paista kypsäksi ennen ruokailua.



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: joulu, peruna, reseptit, perunalaatikko, imelletty perunalaatikko