Jouluiset pikkupavlovat
Resepti
Jouluiset pikkupavlovat
Perinteinen jouluruoka on tuhtia ja täyttävää. Pieni makea maistuu silti kahvin kanssa, ja harva kykenee vastustamaan iki-ihanaa pavlovaa. Näyttävästä lopputuloksesta huolimatta pavlovat on helppo tehdä, marengit voi valmistaa hyvissä ajoin, ja vain koota annokset ennen ateriaa. Marenkiin tarvitaan vain valkuaiset, keltuaiset voi käyttää vaikkapa joululaatikoihin. Kaunein kattaus syntyy, kun jokaiselle ruokailijalle on varattu oma annospavlova. Täytteessä pehmeään kermaan yhdistyy täyteläinen tuorejuusto, ja raikkaat kotimaiset marjat aateloivat makunautinnon.
12-15 pikku pavlovaa
Marenkipohjat
- 4 valkuaista
- 2 ½ dl sokeria
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl vanilijasokeria
Erottele valkuaiset, valitse korkealaitainen, mielellään metalliastia, valkuaisten sekaan ei saa mennä yhtään keltuaista
Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi
Lisää vaahdon sekaan vähitellen sokeria, jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää
Lisää viinietikka ja vaniljasokeri
Muotoile massasta pieniä marenkipesiä kahdella lusikalla ohuesti öljyllä voidellulle leivinpaperille, pikkupavlovat saavat olla rennon näköisiä kekoja
Paista pavlovia 100 asteessa 1 h 15 min -1 h 30 min, jos uunissa on kiertoilmatoiminto, käytä sitä
Säilytä pavlovat ilmavasti tarjottimella tai rasiassa yhdessä kerroksessa ilman kantta kuivassa paikassa, jos valmistat ne ajoissa
Täyte
- 2 dl kuohukermaa
- ½ rs (100 g) maustamatonta tai jälkiruokaan sopivaa (esim. sitruuna tai kinuski) makuista tuorejuustoa
- 2 rkl sokeria, vanilijasokeria
vaahdota kerma, yhdistä siihen tuorejuusto, mausta sokereilla
Kanelimehustetut marjat
- n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta
- 2 dl vettä
- 1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia)
- 1 dl sokeria
- hyppysellinen suolaa
- (0,5 dl marjalikööriä)
Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan
Kiehauta, kunnes sokeri sulaa
Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli
Kokoa pavlovat juuri ennen tarjoilua pursottamalla tai lusikoimalla kuhunkin marenkipesään kermatäytettä ja marjoja
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: joulu, kananmuna, kotimaiset marjat, reseptit, pavlovat, marenki