Takaisin Jouluiset pikkupavlovat 

Resepti

Jouluiset pikkupavlovat 

Perinteinen jouluruoka on tuhtia ja täyttävää. Pieni makea maistuu silti kahvin kanssa, ja harva kykenee vastustamaan iki-ihanaa pavlovaa. Näyttävästä lopputuloksesta huolimatta pavlovat on helppo tehdä, marengit voi valmistaa hyvissä ajoin, ja vain koota annokset ennen ateriaa. Marenkiin tarvitaan vain valkuaiset, keltuaiset voi käyttää vaikkapa joululaatikoihin. Kaunein kattaus syntyy, kun jokaiselle ruokailijalle on varattu oma annospavlova. Täytteessä pehmeään kermaan yhdistyy täyteläinen tuorejuusto, ja raikkaat kotimaiset marjat aateloivat makunautinnon. 

12-15 pikku pavlovaa 

Marenkipohjat 

  • 4 valkuaista 
  • 2 ½ dl sokeria 
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  •  1 tl vanilijasokeria 

Erottele valkuaiset, valitse korkealaitainen, mielellään metalliastia, valkuaisten sekaan ei saa mennä yhtään keltuaista 

Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi 

Lisää vaahdon sekaan vähitellen sokeria, jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää 

Lisää viinietikka ja vaniljasokeri 

Muotoile massasta pieniä marenkipesiä kahdella lusikalla ohuesti öljyllä voidellulle leivinpaperille, pikkupavlovat saavat olla rennon näköisiä kekoja 

Paista pavlovia 100 asteessa 1 h 15 min -1 h 30 min, jos uunissa on kiertoilmatoiminto, käytä sitä 

Säilytä pavlovat ilmavasti tarjottimella tai rasiassa yhdessä kerroksessa ilman kantta kuivassa paikassa, jos valmistat ne ajoissa 

Täyte 

  • 2 dl kuohukermaa 
  • ½ rs (100 g) maustamatonta tai jälkiruokaan sopivaa (esim. sitruuna tai kinuski) makuista tuorejuustoa 
  • 2 rkl sokeria, vanilijasokeria 

vaahdota kerma, yhdistä siihen tuorejuusto, mausta sokereilla 

Kanelimehustetut marjat 

  • n. 400 g kotimaisia pakastemarjoja, mansikoita, puolukoita, mustikoita, vadelmia, tai näiden sekoitusta 
  • 2 dl vettä 
  • 1 kanelitanko (tai 1 tl jauhettua kanelia) 
  • 1 dl sokeria 
  • hyppysellinen suolaa 
  • (0,5 dl marjalikööriä) 

Mittaa vesi, sokeri ja kaneli sekä pikku ripaus suolaa kattilaan 

Kiehauta, kunnes sokeri sulaa 

Kaada kuuma liemi jäisten marjojen päälle, lisää halutessasi likööri, ja anna maustua tunti tai yön yli 

Kokoa pavlovat juuri ennen tarjoilua pursottamalla tai lusikoimalla kuhunkin marenkipesään kermatäytettä ja marjoja 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: joulu, kananmuna, kotimaiset marjat, reseptit, pavlovat, marenki