Takaisin MTK:n puutarhaverkoston puheenjohtaja Lerkki kannustaa luottamaan suomalaiseen kausityövoimaan

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n puutarhaverkoston puheenjohtaja Lerkki kannustaa luottamaan suomalaiseen kausityövoimaan

28.04.2020

Moni viljelijä on joutunut punnitsemaan toimintaansa ja tilansa toimintakykyä, kun vanhat tutut rutiinit vaihtuivat yhtäkkiä epätietoisuuteen, turvattomuuden tunteeseen ja kipuiluun uuden haasteen edessä. Haastekerrointa lisää se, kun ukrainalaisten kausityöntekijöiden tulo Suomeen kevättöihin keskeytyi. Sekavan tilanteen keskellä MTK:n puutarhaverkoston puheenjohtaja Stiina Lerkki kannustaa tiloja toimimaan ratkaisukeskeisesti ja luovasti sekä luottamaan suomalaiseen kausityövoimaan.

Stiina Lerkki kotipellollaan istuttamassa sipulia.
Stiina Lerkki kotipellollaan istuttamassa sipulia.

Vanhat tutut työkaverit ovat yhtäkkiä tavoittamattomissa ja vuosiksi eteenpäin luodut rutiinit kiireisenä satokautena menevät yhtäkkiä uusiksi. Osa viljelijöistä on kuvannut tilannetta lamauttavaksi shokiksi, konkurssiksi ja mahdottomaksi hallita henkisesti, kun epävarmuus painaa mieltä.

- Kukaan – ei viljelijä, viranomainen tai MTK – pysty nyt luotettavasti kertomaan, kuinka kauan tätä kestää ja milloin tilanne normalisoituu. Olosuhteet ovat meille kaikille samat tuotantosuuntaan katsomatta. Olemme nyt kaikki uuden äärellä ja joudumme sopeutumaan hetkeen, kuvaa Lerkki tilannetta.

Monet tuntemukset ja avoinna olevat kysymykset vuorottelevat niin Lerkin kuin monen viljelijän päässä.

- Mitä huominen tuo tullessaan ja miten maailma muuttuu, kun elämä palautuu normaaliksi? Mitä on uusi normaali? Miten tilani sopeutuu tähän hetkeen ja mitä voin tehdä, että selviän tästä hetkestä yli?

- Sopeutuminen uuteen vaatii meiltä kaikilta totuttelua. Meillä viljelijöillä on kuitenkin kaikesta huolimatta jäljellä taito. Me osaamme tuottaa ruokaa, Lerkki tiivistää.

Moni viljelijä pohtii myös vaihtoehtoisia tapoja saada tuotteet kuluttajille tuttujen toimintatapojen sijaan. Myös kuluttajan sopeutuminen uuteen tilanteeseen ottaa oman aikansa.

- Jokaisella tilalla on omat käytänteensä ja luovat ratkaisumallit ongelmatilanteissa. Kannustan tiloja luottamaan suomalaiseen kausityövoimaan ja ennen kaikkea kuluttajaan. Suomalaisen ruuan laatu ja ammattitaito, jolla viljelijät ruokaa tuottavat, ovat maailman parhaita. Me voimme olla ylpeitä tilamme tuotteista ja siitä työstä, jota teemme, muistuttaa Lerkki.

Lisätietoja:
Stiina Lerkki, MTK:n puutarhaverkoston puheenjohtaja, 040 650 3534, s.lerkki(at)gmail.com

------

Työvoimaa tiloille voi hakea muun muassa Töitä Suomesta -sivuilta ja TE-palvelujen kautta