Takaisin Kestävä rahoitus on vastaus ilmastohaasteeseen

Uutinen

Kestävä rahoitus on vastaus ilmastohaasteeseen

11.10.2019

Kestävää rahoitusta ja taksonomia-asetusehdotusta koskeva lainsäädäntö etenee Brysselin valmistelussa kovaa vauhtia. Jäsenmaiden kanta hyväksyttiin viime viikolla ja sen jälkeen kolmikantaneuvottelut voivat alkaa Suomen puheenjohtajuudessa. Rahoitusmarkkinat haluavat määritellä, mikä on edistyksellisesti (ilmasto)kestävää ja myydä siihen omia tuotteita. Tässä kestävyys tarkoittaa muuta kuin yleensä ymmärretään kolmen pilarin kestävyydellä (ympäristö, talous ja sosiaalinen ulottuvuus). Epäselvyydet ja väärinymmärryksen mahdollisuus ovat nyt ilmeisiä.  MTK:n viesti kolmikantaneuvotteluihin neuvostolle, parlamentille ja komissiolle on yksinkertainen: Ilmastotoimet ovat tärkeitä ja niitä tarvitaan kaikilla sektoreilla. Olemassa oleva lainsäädäntö (CAP, RED II…) takaa maa- ja metsätalouden kestävyyden ja on toimiva perusta kestävälle rahoitukselle. Uudet määritelmät aiheuttavat vain sekaannusta.   

Rahoitusmarkkinoilla on kysyntää kestävyyttä korostavista tuotteista


Niin yksityiset ihmiset kuin isot sijoittajat haluavat ohjata rahoitusta ilmastoinvestointeihin. Rahoitusmarkkinat tarvitsevat kuitenkin ohjeistusta, jotta voidaan välttyä harhaanjohtavilta myyntilupauksilta. Valmisteilla oleva lainsäädäntö tarjoaa kriteereitä laajasti kaikille sektoreille. Tekninen valmistelutyöryhmä (TEG) on tehnyt mallinnusta. Valmistelussa on kuitenkin unohdettu, että maataloutta on ohjattu jo vuosikymmeniä kohti kestävämpiä tuotantomenetelmiä.  

Vaikka yhteistä metsälainsäädäntöä ei ole EU:ssa, on metsää koskevaa ympäristölainsäädäntöä jo valmiina ja kestävän tuotannon ehdot ovat muotoutuneet kansallisten lainsäädäntöjen täydentämänä.

Maatalouspolitiikan uudistuksen myötä viljelijöille tarjotaan uusia vaatimuksia ja mm. eco-schemejä ilmasto- ja ympäristökysymysten laajempaan huomioonottamiseen. Jos nyt luodaan rahoitusmarkkinoiden tarpeeseen uusi kriteeristö, lisätään samalla byrokratiaa ja valvontaa, joka tulee valvonnan kohteiden maksettavaksi.  

Maatilat ja metsäomistajat eivät ole itse välttämättä hakemassa kestävän rahoituksen mahdollistamia uusia rahoitusvälineitä, mutta arvoketjussa muiden yritysten kiinnostus rahoitukseen luo velvoitteita myös raaka-aineiden tuottajille. Pelkona on, että lisääntyvät kustannukset eivät tule katetuksi tuotteiden hinnoissa tai edullisemman rahoituksen kautta.

Kestävän rahoituksen ehtoja valmistelevat ovat pohtineet, että CAPin tuen saannin ehdot ovat vain perustaso, josta pitää päästä eteenpäin. Esityksessä rahoitusta pyritään ohjaamaan ilmaston ja ympäristön kannalta vielä edistyksellisempiin kohteisiin. Haasteena on viestintä, kun kestävän rahoituksen lainsäädäntöesityksen kestävyydellä tarkoitetaan jotain enemmän kuin perinteinen kestävyys takoittaan.  

 

Jatkovalmistelun pohjana on TEG-työryhmän esittämät kriteerit


TEG-esitykset eivät ole suoraan toimeenpanoasetuksen tekstiä. Niihin sisältyy monia maa- ja metsätalouden käytännön elämän kannalta vieraita asioita mm. määräajoin tehtävät metsikkötason hiililaskelmat ja metsäsuunnitelmat. Maatalouspolitiikan valmistelijat ovat jo aikaisemmin törmänneet vaikeuteen laatia koko EU:n alueelle sopivia ehtoja. Tämä maatalouspääosaston tietämystä ei ole käytetty TEG-työryhmässä, vaan on haluttu laatia uudet ehdot puhtaalta pöydältä. 

Suomen puheenjohtajuuskaudella lainsäädäntö pyritään saamaan vielä valmiiksi. Ilmastotoimilla on kiire, mutta kiireen takia ei pitäisi laatia huonoa olemassa olevan lainsäädännön päälle tulevaa uutta kriteeristöä.  



Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232