Takaisin Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti

26.09.2023

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Maito on ravintorikas tuote, joka sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, jodia sekä B6- ja B12-vitamiineja. Suomessa tarjolla on laaja valikoima maitotuotteita jokaiseen makuun. Voit nauttia maitoa sellaisenaan, tai käyttää monipuolisia maitotuotteita ruuanvalmistuksessa.

  • Aterian yhteydessä nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito voi olla herkullinen osa välipaloja koulun jälkeen. Itsetehty välipala on edullinen vaihtoehto ja voit lisäksi säädellä suolan ja sokerin määrää oman makusi mukaan, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. 

Suomalainen maidontuotanto - Kestävän ruuantuotannon edelläkävijä

Suomessa maidontuotanto on merkittävä osa ruuantuotantoamme. Meillä on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista Suomea myöten. Nurmi muodostaa pääosan lehmien rehustuksesta ja lehmät muuntavat nurmen ravintorikkaaksi maidoksi. 

  • Suomalainen maidontuotanto on edelläkävijä kestävässä tuotannossa. Maitotiloilla, osuuskunnissa ja meijereissä tehdään jatkuvaa kehitystyötä päästöjen vähentämiseksi, hiilensidonnan kasvattamiseksi, luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Suosimalla suomalaisia maitotuotteita olet mukana edistämässä kestävää ruuantuotantoa, sanoo asiantuntija Marjukka Mattio. 

Koulumaitopäivän välipalasmoothie

Smoothie on nopea ja raikas aamupala, välipala tai jälkkäri. Smoothieen sopivat monet maitotuotteet ja kotimaiset raikkaat marjat. Kotimaisia marjoja voi huoletta syödä kuumentamatta joko tuoreena tai pakastettuina. Pienen kuitulisän välipalaan saa helposti vaikkapa kauraleseistä tai -hiutaleista. Näyttävä “marmorismoothie” onnistuu pienellä lisävaivalla!

Välipalasmoothie
4 annosta

4 dl tuoreita tai pakastettuja, puolikohmeisia kotimaisia marjoja, esimerkiksi mustikkaa ja vadelmaa
 ½  prk rahkaa
 ½ dl kaurahiutaleita
 2-3 dl maitoa
 (sokeria tai hunajaa)

- Soseuta marjat blenderissä tai korkeareunaisessa kulhossa, jaa ¼ marjasoseesta laseihin.
- Mittaa loput ainekset blenderiin tai korkeareunaiseen kulhoon, sekoita tasaiseksi, kuohkeaksi smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
- Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.
- Kokoa välipala kaatamalla marjasurvoksen päälle smoothiesekoitus, älä sekoita, vaan jätä hauskan raidalliseksi.

Resepti: Heidi Siivonen

 


Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802