Takaisin Tarvitaan yhä enemmän erilaisia kuivikemateriaaleja turpeen tilalle tai sen rinnalle – Vastaa kyselyyn ja vaikuta

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Tarvitaan yhä enemmän erilaisia kuivikemateriaaleja turpeen tilalle tai sen rinnalle – Vastaa kyselyyn ja vaikuta

21.04.2023

Turve on perinteisesti ollut yleinen materiaali kotieläinten kuivituksessa sen hyvien ominaisuuksien, saatavuuden ja kilpailukykyisen hinnan vuoksi. Ilmasto- ja ympäristösyistä aiheutuvat paineet ovat kuitenkin jo vaikuttaneet heikentävästi kuiviketurpeen saatavuuteen ja hintaan. Tarve turvetta täydentävien ja korvaavien kuivikemateriaalien käytölle kasvaa nopeasti, mikä lisää kilpailua. 

Luonnonvarakeskus (Luke) aloitti selvityshankkeen yhdessä useiden yhdistysten kanssa, jotta voitaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti kuiviketurpeen ja muiden kuivikemateriaalien käyttöä ja saatavuutta sekä arvioida niihin liittyviä tulevaisuudennäkymiä ja kehitystarpeita. Selvitys julkaistaan alkusyksyllä 2023. Selvityksen toimeksiantajana toimii MTK.

Luke selvittää kuivikemateriaalien käyttötilannetta sekä käyttäjien että tuottajien näkökulmasta. Kuivikemateriaalien saatavuuden varmistaminen on tärkeää eläinten hyvinvoinnin, elintarvikkeiden laadun ja ruokaturvan kannalta.

Kyselyyn voi vastata 7.5.2023 saakka. Linkki kyselyyn täällä.

Lisätietoja Luonnonvarakeskuksen uutisessa. Pääset sinne tästä. 

Lisätietoja Kuiviketilanneselvityksestä täällä.
 Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

Saara Patama

asiantuntija, liha

nauta- ja lammasasiat, rehuasiat, lihavaliokunnan, nauta- ja lammasverkoston sihteeri. maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 44 0539 285