Takaisin Suomensuurlähetystöjen henkilökuntaa kiinnostaa suomalainen ruoantuotanto ja puhdas luonto

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Suomensuurlähetystöjen henkilökuntaa kiinnostaa suomalainen ruoantuotanto ja puhdas luonto

23.08.2023

MTK isännöi eri maista suurlähettiläsviikon yhteydessä Suomeen saapuneita lähetystö kokkeja tiistaina 22.8. Päivän aikana maisteltiin erilaisia suomalaisia tuotteita, kuultiin ruoantuotannosta tässä maailman pohjoisimmassa maatalousmaassa, sekä käytiin kangasmetsässä tunnistamassa sieniä ja marjoja.

Aamulla iloinen bussi lähti Helsingistä kohti Saloa ja tunnelma vain kohosi päivän mittaan. Agendassa oli tutustua Suomen suurlähetystöjen kokkien kanssa suomalaiseen ruoantuotantoon laidasta laitaan ja teoriassa kertoa eri maista tulleille ihmisille, miten Suomessa ruokaa tuotetaan. Suomi-kokemus oli monipuolinen, kun päädyimme kiirehtimään metsästä takaisin linja-autolle sadekuuron yllättäminä, vaikka mennessä aurinko oli lämmittänyt niin, että takin sai laittaa reppuun. Myös peuroja ja jopa käärme bongattiin tarkkasilmäisesti.


 

Vieraat kyselivät päivän mittaan aiheista laidasta laitaan. Metsässä arvostusta herätti miten Suomen luonto tarjoaa niin paljon herkkuja eri marjoista sieniin, joiden tunnistamista harjoittelimme yhdessä. Myös muun muassa kesän pitkien ja valoisten öiden vaikutus ruoan laatuun herätti keskustelua ja toki kokkeina työskentelevät vieraat pohtivat, miten suomalaisia makuja ja reseptejä voisi viedä mukana heidän omiin keittiöihinsä.

Suomessa puhdas luontomme ja turvallinen ruokamme saatetaan ottaa itsestäänselvyyksinä. Vieraamme taasen kuulivat innolla tavoitteistamme pitää salmonella tasot nollassa ja huolehtia eläinten hyvinvoinnista ihmisten lisäksi. He kuvasivat ja ihailivat ääneen vehreitä metsiä ja nurmea, joka on kuulemma esimerkiksi Vietnamissa ihan eri väristä. Monikansallinen yhteistyö opettaa paljon myös siitä, mitä itsellä on. Toisen silmin asiat voi nähdä uudessa arvossa.


 

Vieraat olivat innoissaan oppimastaan ja palautteen mukaan suomalainen ruoka, jota päästiin maistamaan, oli suussa sulavaa – sipsejäkin aiotaan viedä Afrikkaan asti, jos niitä mukaan voi ottaa. Myös paluuta Suomeen suunniteltiin jo päivän täällä olon jälkeen. Esimerkiksi Lähi-Idästä saapunut edustaja halusi tuoda koko perheensä tutustumaan kotimaasta merkittävästi eroavaan Suomeen.

Loppukiitoksissa vieraistamme yksi totesikin, että ruokkiessamme näitä 20 ihmistä ruokimme tiedon muruilla kaikkia maita, joita he edustavat. Suomalaisen ruoan ilosanomaa onkin hieno ja tärkeä viedä eteenpäin yhä useammalle ihmiselle ympäri maailmaa.


 Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: luonto, kotimainen ruoka, metsä, ruoantuotanto, kansainvälinen, suurlähetystö