Takaisin Vuoden kokki ja tarjoilija kilpailujen voittajat ruuantuotannon alkulähteillä 

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Vuoden kokki ja tarjoilija kilpailujen voittajat ruuantuotannon alkulähteillä 

21.06.2023

Ravintolat arvostavat laadukkaita raaka-aineita ja tietoa ruuan alkuperästä sekä tuotantoketjusta. MTK ja SLC kutsuivat Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija- kilpailujen hallitsevat voittajat tutustumaan maataloustuotantoon Uudellamaalla. Kilpailuyhteistyön tavoite on lisätä ravintoloiden ymmärrystä ruokaketjuista ja kotimaisen ruuan tuotannosta sekä etsiä uusia yhteistyömahdollisuuksia

Vuoden kokki Jonathan Slotte retkiseurueen ja Krannin tilan isännän ja emännän kanssa. Vuoden tarjoilija Joonas Heino oli estynyt retkipäivänä.
Vuoden kokki Jonathan Slotte retkiseurueen ja Krannin tilan isännän ja emännän kanssa. Vuoden tarjoilija Joonas Heino oli estynyt retkipäivänä.

Maanantaina 19.6. starttasi pakettiauto Helsingistä suuntanaan Uudenmaan yllättävän monipuolinen maaseutu. MTK:n jo vuosia jatkunut yhteistyö Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kilpailuiden kanssa huipentui kesäiseen retkipäivään, jonka tarkoitus oli tutustuttaa osallistujat kotimaiseen ruuantuotantoon. On tärkeää, että ravintoloissa tunnetaan kotimainen tuotanto ja ruuantuottajat. Elintarvikesektori hyötyy yhteistyöstä ja laajoista verkostoista! 

Aamun ensimmäinen vierailukohde oli Ahlbergin tila Sipoossa. Seurue kuuli kattavasti tilan toiminnasta kiireisen sesongin keskellä Kaijus Ahlbergilta ja Minna Tengvallilta. Sukutilalla tuotetaan luomuyrttejä, salaattia ja muun muassa taimia. Erityisen tunnettu Ahlberg on syötävistä kukistaan, ja yrittäjät kannustavat myös hyödyntämään syötäviä kasveja istutuksissa.  

- Toiminta on todella monipuolista ja kuljetuksia myöten tehdään paljon itse. Kaikkialla ei edes ehdi olemaan läsnä, ja tämän takia esimerkiksi Reko-myynti on vähäistä. Käsityönähän tätä pitkälti tehdään, toteaa Minna Tengvall.

Jatkoimme Bisa Gårdin emolehmätilalla, jossa Eva-Linn ja Rasmus Sahl ottivat joukon vastaan. Bisan tilan toiminta on monipuolista, emolehmien lisäksi tilalla on muutamia hevosia, kanoja ja lampaita sekä peltoviljelyä. Yksi lehmälauma laiduntaa Helsingissä merenrantalaidunta, tilan pellot ovat laajalla alueella ja tilallisten arkeen kuuluu paljon siirtymiä.  

- Helsingin kaupungilta vuokrattu rantalaidun on lehmien toimesta kahdessa vuodessa putsattu umpeen kasvaneesta pusikosta hyväksi lintujenbongauspaikaksi. Lehmiä täytyy käydä katsomassa laitumella usein, minkä lisäksi peltolohkoja on paljon, kertoo emäntä Eva-Linn. 

Retkipäivä päättyi Krannin tilalle Nurmijärvelle, jossa yrittäjäpari Anne Lukana ja Olli Lukkarinen kertasivat tilan historiaa ja esittelivät nykyistä toimintaa. Kerrottuaan luomuviljatuotannostaan ja tuotteista aina 00-pizzajauhosta kaurahiutaleisiin, kävimme isännän johdolla vehnäpellolla, joka oli valitettavan kuiva.  

- Kasvukausi lähti käyntiin hyvin, mutta eihän tämä nyt hyvältä näytä. Jos saataisiin vähän vettä niin vielä voisi korjata tilannetta. Onneksi viime vuodelta jäi viljaa varastoon, pohtii Lukkarinen vuoden satonäkymiä.   

Peltovierailun jälkeen Lukkarinen esitteli tilan kauramyllyllä kauran matkan jyvästä hiutaleeksi.  

Suomen kokki kilpailua on järjestetty 90-luvulta asti ja vuoden tarjoilija valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Kilpailujen finaalit järjestetään syksyllä Viini- ja Ruokamessuilla Helsingin messukeskuksessa lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailuun ja finalisteihin voit tutustua osoitteessa https://www.vuodenkokki.fi/Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: vuoden kokki, vuoden tarjoilija