Takaisin Maailman maitopäivänä 1.6. juhlitaan monipuolista maitoa

Tiedote

Maailman maitopäivänä 1.6. juhlitaan monipuolista maitoa

31.05.2022

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoima Maailman maitopäivä 1.6. juhlistaa maidon moninaisia merkityksiä eri puolilla maailmaa. Suomessa maidontuotannolla on tärkeä rooli huoltovarmuuden ylläpitämisessä. Maito on ollut myös pitkälti yli sadan vuoden ajan keskeinen osa ruokakulttuuriamme, ravitsemustamme, elintarviketeollisuuttamme ja elinvoimaista maaseutuamme. 

Epävarmoina ja haastavina aikoina huoltovarmuuden merkitys korostuu ja ihmisten mieliin nousee huoli ruuan riittävyydestä mahdollisten kriisien kohdatessa. Vaikeinakin aikoina maitoketju tekee töitä joka päivä, jotta kuluttajat voivat luottaa siihen, että kaupan hyllyt eivät tyhjene. Valitsemalla kaupassa ja ruokapalveluissa kotimaisia maitotuotteita varmistamme, että myös jatkossa voimme nauttia kotimaista maitoa. 

Suomalainen maito on laadultaan erinomaista ja maitoketjussa tehdään jatkuvaa tutkimusta ja vastuullisuustekoja esimerkiksi maidon korkean laadun ylläpitämiseksi, nurmen hiilensidonnan tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi. 

Valtaosa suomalaisista käyttää maitoa

Maito on meille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Maidonkäyttömme on muuttanut muotoaan, emmekä enää juo yhtä paljon maitoa kuin jokin aika sitten. Lähes 90% suomalaisista käyttää kuitenkin maitoa jossain muodossa, ilmenee Kantar TNS Agrin toteuttamassa Maidon käyttötutkimuksessa. Maitoa kulutetaan yhä enemmän juustoina, jogurtteina, viileinä, rahkoina ja muina maitotuotteina. 

Tärkeimmät syyt maitotuotteiden käytölle ovat tottumus, kalsiumin saanti ja hyvä maku. Lähes 70% vastaajista pitää maitoa terveellisenä. 

Maailman maitopäivän kampanja on ideoitu yhteistyössä maitoalan eri toimijoiden kanssa, ja maitopäivää vietetään sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #MaitoYhdistää #MaailmanMaitopäivä ja #WorldMilkDay Myös kuluttajien toivotaan osallistuvan päivään jakamalla omia maitoaiheisia postauksiaan.

Lisätietoja:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 5338 924 
Juha Murto-Koivisto, ohjausryhmän puheenjohtaja, Maitotieto, 044 5816 202
Anni-Mari Syväniemi, Toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys, 050 5118909
https://worldmilkday.org/
Lähde: Kantar TNS Agri, Maidon käyttötutkimus 2022


Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559