Takaisin MTK tuomitsee eläinsuojelulain vastaisen toiminnan ja varoittaa lampaanlihan tuottajia epämääräisistä ostajista

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK tuomitsee eläinsuojelulain vastaisen toiminnan ja varoittaa lampaanlihan tuottajia epämääräisistä ostajista

20.01.2021

Ylen uutisen mukaan poliisilla on tutkinnassa poikkeuksellisen laaja eläinsuojelurikos Pohjanmaalla liittyen laittomasti teurastettuihin lampaisiin. Neljän vuoden aikana n. 1 300 lammasta olisi teurastettu eläinsuojelulain vastaisesti. Ilmeisesti kyse on laittomasti tehdyistä halal-teurastuksista. Lisäksi rikokseen kytkeytyy laitonta teurasjätteiden käsittelyä ja mahdollisesti rekisteririkkomuksia.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ei hyväksy eläinsuojelulain vastaista toimintaa. Eläinten kohtelun tulee olla hyvää syntymästä kuolemaan asti. Eläinsuojelulaissa määritellään eläinten asianmukaisesta lopetuksesta, niin ettei sille aiheuteta tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Nämä säännöt tulee olla samat kaikille.

-Halal-teurastus on laillista, kunhan eläin tainnutetaan verenlaskun yhteydessä. Paikalla teurastamossa on myös oltava tarkastuseläinlääkäri, sanoo MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala.

-Tuottajien tulee välttää eläintensä myyntiä, jos heillä on epäilyksiä siitä, että ostaja teurastaa tai kohtelee eläimiä eläinsuojelulain vastaisesti, Suojala opastaa.