null Onnittelut valtuutetuille, kiitos ehdokkaille ja äänestäjille!

Uutinen – Maaseutuympäristö

Onnittelut valtuutetuille, kiitos ehdokkaille ja äänestäjille!

17.6.2021

Kuntavaalit ovat paikallisdemokratian juhlaa. Vaaleilla on oma yleispolittiinen luonteensa, mutta pohjimmiltaan kuntalaiset antavat luottamuksensa tuntemilleen ihmisille ja ryhmille.

Jälleen ilahduttavan moni MTK:n jäsen asettui ehdolle ja tuli valituksi. Jos valtuustopaikka ei tällä kertaa irronnut, niin ehdokkaille on yleensä tarjolla muita merkittäviä luottamustehtäviä. On hienoa, että kiireisen työ- ja yrittäjäelämän rinnalla niin monella riittää aikaa ja mielenkiintoa yhteisten asioiden hoitamiseen.

Vaalien voittaja oli valitettavasti nukkuvien puolue. Maaseudun äänestysaktiivisuus on laskenut jo monissa vaaleissa peräjälkeen. MTK tulee kampanjoimaan asian puolesta, jotta seuraavissa eduskuntavaaleissa maaseudun ääni ei hukkuisi valtakunnan päätöksenteossa.

Kuntapäättäjällä on valtaa, vaikka sote-asiat siirtyisivätkin leveämmille harteille. MTK on pitänyt vahvasti esillä kunnan roolia maapolitiikassa. Nämä ovat elintärkeitä kysymyksiä maanomistajille. On mahdollista, että uusiutuva lainsäädäntö kasvattaa kaavoituksen roolia luonnonsuojelussa. Kuntapäättäjän rooli kasvaa.

Maaseudun elinkeinojen kannalta on tärkeää, että kunnat sitoutuvat entistä vahvemmin kestäviin hankintoihin. Lähellä tuotetut tuotteet ja palvelut luovat alueelle elinvoimaa. Ne ovat myös osa kestävää kehitystä. Pelkästään halpojen hintojen perässä juokseminen on lyhytjänteistä. Valtuutetun on syytä perehtyä asiaan ja olla aktiivinen kunnan hankintapolitiikan linjaamisessa.

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kannattaa etsiä vastauksia MTK:n kuntasivuilta mtk.fi/kuntavaalit.

Julkaisemme syksyllä myös Kuntapäättäjä- oppaan, josta jokainen luottamushenkilö voi etsiä vastauksia ja hyödyllistä tietoa sekä linkkejä kunnan tulevaisuuden ratkaiseviin kysymyksiin.

Asiantuntijamme keskusliitossa ja maakunnissa auttavat mielellään. Heitä löydät verkkosivuiltamme sekä tulevasta oppaasta.

 Juha Marttila

johtokunnan 1. puheenjohtaja, maanviljelijä, maatalous- ja metsätieteiden tohtori

+35820 413 2340

+35850 341 3167 , (yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

aiheet: mtk, kuntavaalit

Suositellut artikkelit

Aluevaalien loppukiri on käynnissä. Jos et ehtinyt äänestämään ennakkoon, on ensi sunnuntaina 23.1. aika lähteä äänestämään lähipalveluiden puolesta. Jos maaseutu nukkuu näissä vaaleissa, on riski, että silloin...

MTK:n Kuntapäättäjän opas on saanut reippaasti uutta sisältöä ja uuden ilmeen. Opas tarjoaa kuntapäättäjille vieläkin enemmän ehdotuksia ja esimerkkejä toimenpiteistä, jotka hyödyttävät kuntia työpaikkoina,...

MTK, Suomen Yrittäjät ja Suomalaisen Työn liitto järjestävät päättäjille, virkamiehille ja luottamushenkilöille webinaarin 9.9. klo 8.30 – 10.00.  Tervetuloa kuulemaan kotimaisten...