Takaisin Kokonaisena paahdettu selleri ja omenakastike 

Resepti

Kokonaisena paahdettu selleri ja omenakastike 

Kokonaisena uunissa paahdettu selleri on jännittävä, näyttävä ja helppo ruoka. Sellerin kirpsakkuus taittuu uunissa tyylikkääksi, pippuriseksi pähkinäisyydeksi. Valmistus on helppoa ja onnistuu kaikilta, alkuvalmistelujen jälkeen uuni hoitaa hommat loppuun, ja mitä pehmeämpi lopputulos, sitä maukkaampi ruoka. Selleri maistuu kasvisruokailijoiden lisäksi muillekin, sinällään pääruokana tai lämpimänä kasvislisäkkeenä osana muuta ateriaa. Pehmoisen kermainen omenakastike kruunaa selleripaistikkaan. 

Neljälle

Paahdettu selleri

  • 1 iso mukulaselleri 
  • 4 rkl öljyä 
  • timjamia ja rosmariinia 
  • suolaa ja pippuria 

Pese selleri huolellisesti juuresharjalla ja runsaalla vedellä 

Leikkaa sellerin juuripäästä noin 1-2 cm kiekko, eli juurisyheröä, pois, huuhtele vielä 

Sipaise uunivuoan pohja öljyllä, asettele öljyn päälle muutama timjamin ja rosmariinin oksa ja laita selleri yrttien päälle 

Kaada sellerin päälle öljyä, ja sivele sitä käsin sellerin pintaan. Mausta sellerin pinta reilusti suolalla ja rouhi päälle mustapippuri myllystä 

Sellerin kypsennys kestää sellerin koosta riippuen 1 ½ - 2 h. Paista selleriä ensin 175 asteessa reilu tunti, ja kokeile kypsyyttä haarukalla. Haarukan tulee upota selleriin pehmeästi. Jatka paistamista samassa lämmössä vielä 30 -60 min, kunnes haarukan piikit uppoavat siihen helposti. Sellerin pinta saa tummua ja kuivua, sisus pysyy kyllä mehevänä.  

Siirrä kypsä selleri leikkuulaudalle, anna jäähtyä hetki ja viipaloi noin sentin siivuiksi sahalaitaisella veitsellä. Asettele tarjolle, rouhi vielä viipaleille pippuria ja halutessasi suolaa, sekä tuoreita yrttejä. Tarjoa omenakastikkeen kanssa. 

Omenakastike 

  • 1 keltasipuli
  • 2 kotimaista omenaa 
  • 1 rkl ruokaöljyä 
  • 1-2 dl vettä 
  • 1 dl kuohukermaa 
  • sinappia, suolaa, mustapippuria myllystä 



Kuori ja kuutioi sipuli ja omenat 

Lisää kattilaan öljy, sipuli- ja omenakuutiot, kuullota kuutioita öljyssä, älä ruskista 

Lisää kattilaan 1 dl vettä ja kuohukerma, mausta suolalla ja pippurilla, lisää halutessasi 1 tl sinappia 

Keitä rauhallisesti poristen kunnes omenat ja sipulit ovat pehmeitä 

Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella, maistele ja lisää suolaa ja pippuria halutessasi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.  

Kiehauta kastike vielä veden ja mausteiden lisäämisen jälkeen 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: juurekset, joulujuurekset, reseptit, selleri, kasvisresepti, omenakastike