Takaisin Kotimaiset pensaspavut ovat alkusyksyn sesonkiherkku vailla vertaa 

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kotimaiset pensaspavut ovat alkusyksyn sesonkiherkku vailla vertaa 

29.08.2024

Kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena. Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina.

"Kotimainen pensaspapu ei ole varastovihannes, joten niillä kannattaa herkutella juuri nyt sadon ollessa tuoreimmillaan", muistuttaa asiantuntija Mika Virtanen MTK:sta.

Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja, jotka kaikki tuovat hauskan ja värikkään lisän loppukesän ruokapöytään. Kokeile eri värejä – vihreitä, violetteja ja vaaleita papuja – sillä kaikille lajikkeille sopivat samat kypsennys- ja käyttötavat.

Vaikka pavut muistuttavat ulkonäöltään herneitä, ne ovat eri kasviksia, ja pavut on aina kypsennettävä ennen käyttöä. Raaoissa pavuissa on myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia, joten kypsennä pavut huolellisesti ennen nauttimista.

Ravintoarvoltaan pavut ovat todellista voimaruokaa ja erinomainen lisä loppukesän aterioihin. Kotimaisten papujen käyttö on vaivatonta: valitse kaupasta värikkäitä ja kauniita palkoja, poista kannat, ja höyrytä tai keitä pavut nopeasti kypsäksi muutamassa minuutissa. Kypsennettäessä violetit pavut muuttuvat vihreiksi.

"Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi", varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita. Tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja tai basilika, kruunaavat papuannoksen. Säilytä tuoreet pavut jääkaapissa muovipussissa, jos et kokkaa niitä heti, mutta pidä ne erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenista, banaaneista tai päärynöistä, jotka voivat nopeuttaa papujen pilaantumista.

 

Makoisat pensaspavut 

noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja 

1 l vettä 

1 tl suolaa 

2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä 

  • Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi. 
  • Huuhtele pavut, poista kovat kannat. 
  • Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen. 
  • Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy. 
  • Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan. 

 


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802