null Perinteinen porkkanalaatikko ohrapuurolla

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Perinteinen porkkanalaatikko ohrapuurolla

16.12.2020

Perinteisen porkkanalaatikon porkkanasose hehkuu kuin aurinko keskellä pimeää alkutalvea. Ohrapuurosta tehty laatikko on viljaisen lempeän ja täyteläisen makuinen. Porkkanalaatikko sopii joulupöydän lisäksi muulloinkin nautittavaksi, liha- tai kalaruuan lisäkkeenä tai sellaisenaan kasvisherkkuna.

Henri Uotila
Henri Uotila

Ainekset

Porkkanasose
1 kg porkkanoita
vettä, ½  tl suolaa

Ohrapuuro
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 dl vettä
½ tl suolaa
5 dl maitoa

Lisäksi
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
2 rkl siirappia
½ tl jauhettua valkopippuria, suolaa

Ohje

  • kuori porkkanat
  • siirrä porkkanat kattilaan, ja lisää vettä niin, että porkkanat juuri peittyvät. Mausta keitinvesi suolalla, ja kypsennä porkkanat hiljaa keittäen pehmeiksi.
  • porkkanoiden kypsyessä valmista ohrapuuro: mittaa kattilaan vesi ja rikotut ohrasuurimot, mausta suolalla, ja kiehauta. Kun vesi on imeytynyt suurimoihin, mittaa sekaan maito, ja keitä puuroksi miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen.
  • kaada porkkanoista keitinvesi talteen, ja soseuta porkkanat, anna soseen jäähtyä
  • yhdistä ohrapuuro ja porkkanasose
  • lisää puuroporkkanamassaan kuohukerma, kananmuna ja siirappi. Maista ja mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  • seoksen tulee olla ennen paistamista vellimäisen löysää. Lisää siis tarvittaessa porkkanoiden keitinvettä sopivan koostumuksen saamiseksi. Maista seosta vielä ennen paistamista ja lisää makuja tarvittaessa.
  • kaada seos n. 2 l voideltuun uunivuokaan, koristele pinta halutessasi korppujauholla ja voinokareilla. Paista laatikkoa uunin alaosassa 170 asteessa noin kaksi tuntia, alenna tarvittaessa lämpöä paiston loppuvaiheessa.

Vinkki! porkkanalaatikon voi tehdä hyvissä ajoissa paistovalmiiksi pakkaseen, sulattaa jääkaapissa ja paistaa juuri ennen ruokailua. Laatikkomassan voi myös jakaa useaan pienempään uunivuokaan, ja paistaa aina pienen tuoreen laatikon aterialle. Laatikko syntyy näppärästi myös valmiista porkkanasoseesta.

ohje, MTK ry/ Heidi Siivonen


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Henrietta Dahlman

viestinnän suunnittelija

Some ja digi, graafinen ilme

+35820 413 2367

+35840 920 9877

aiheet: joulu, resepti, porkkana, porkkanalaatikko