Takaisin Valkosipulilla maustettu perunakakku 

Resepti

Valkosipulilla maustettu perunakakku 

Monipuolinen, kaikille maistuva ja edullinen peruna pukeutuu pääsiäisenä hienostuneeseen juhla-asuun perunakakuksi. Kaunis ja maukas perunakakku on yllättävän helppo valmistaa, ja se kannattaa tehdä valmiiksi edellisenä päivänä. Samalla ohjeella valmistuvat perinteiset, ranskalaisesta keittiöstä tutut Annanperunat eli Pommes Anna. 

Perunakakku

1 kg kiinteitä perunoita 
2 sipulia 
3 dl vettä 
puolikas kasvisliemikuutio 
50 g voita 
2 valkosipulinkynttä 
1 tl rouhittua mustapippuria 

Perunakakku onnistuu parhaiten perinteisessä, umpipohjaisessa, noin 20 cm halkaisijaltaan olevassa kakkuvuoassa. Myös pienehkö uunivuoka sopii tarkoitukseen, irtopohjaisesta kakkuvuoasta herkullinen liemi valuu uuninpohjalle. 
 

  • valmistele vihannekset: kuori perunat ja sipulit, ja siivuta ne mahdollisimman ohuiksi kiekoiksi. Tämä onnistuu parhaiten mandoliinilla, mutta myös terävällä veitsellä. Kuori ja hienonna myös valkosipuli 

  • valmistele liemi: mittaa kattilaan neste, liemikuutio, valkosipulisilppu ja mustapippuri, keitä reippaasti, kunnes nesteestä on haihtunut noin 1/3, siirrä pois liedeltä, lisää joukkoon voi ja anna sulaa 

  • vuoraa kakkuvuoka tai uunivuoka leivinpaperilla 

  • lado vuoan pohjalle perunaviipaleita ja sipuliviipaleita limittäin, annostele viipaleiden päälle muutama lusikallinen voilientä, lado päälle uusi kerros perunoita ja sipulia, sitten lientä. Jatka näin, kunnes vuoka on täynnä 

  • painele viipaleita vuokaan tiiviimmin, ja kaada päälle vielä voilientä 

  • peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla 

  • kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti, testaa kypsyyttä esimerkiksi grillitikulla, ja jatka tarvittaessa, kunnes tikku painuu pehmeästi perunoiden läpi 

  • halutessasi voit nauttia perunat heti kun ne ovat kypsiä klassisina Annan perunoina lusikoimalla vuoasta tai jäähdyttää perunakakuksi 

  • perunakakku: ota kypsä perunavuoka uunista, anna leivinpaperin ja folion olla edelleen vuoan päällä, ja aseta perunakakun päälle paino, esimerkiksi puhdas kattila, jossa on muutama desi vettä; anna jäähtyä huoneenlämpimäksi, ja siirrä painoineen kylmään yön yli 

  • ennen tarjoilua pyöräytä veitsellä perunakakun reuna irti vuoasta ja kumoa perunakakku kylmänä tarjoiluastialle, poista leivinpaperi ja lämmitä 150 asteisessa uunissa, koristele yrteillä ja aseta tarjolle kokonaisena, tai hauskoina kakkupaloina. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: kevät, pääsiäinen, kotimainen peruna, reseptit, lisuke