Valkosipulilla maustettu perunakakku
Resepti
Valkosipulilla maustettu perunakakku
Monipuolinen, kaikille maistuva ja edullinen peruna pukeutuu pääsiäisenä hienostuneeseen juhla-asuun perunakakuksi. Kaunis ja maukas perunakakku on yllättävän helppo valmistaa, ja se kannattaa tehdä valmiiksi edellisenä päivänä. Samalla ohjeella valmistuvat perinteiset, ranskalaisesta keittiöstä tutut Annanperunat eli Pommes Anna.
Perunakakku
1 kg kiinteitä perunoita
2 sipulia
3 dl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
50 g voita
2 valkosipulinkynttä
1 tl rouhittua mustapippuria
Perunakakku onnistuu parhaiten perinteisessä, umpipohjaisessa, noin 20 cm halkaisijaltaan olevassa kakkuvuoassa. Myös pienehkö uunivuoka sopii tarkoitukseen, irtopohjaisesta kakkuvuoasta herkullinen liemi valuu uuninpohjalle.
-
valmistele vihannekset: kuori perunat ja sipulit, ja siivuta ne mahdollisimman ohuiksi kiekoiksi. Tämä onnistuu parhaiten mandoliinilla, mutta myös terävällä veitsellä. Kuori ja hienonna myös valkosipuli
-
valmistele liemi: mittaa kattilaan neste, liemikuutio, valkosipulisilppu ja mustapippuri, keitä reippaasti, kunnes nesteestä on haihtunut noin 1/3, siirrä pois liedeltä, lisää joukkoon voi ja anna sulaa
-
vuoraa kakkuvuoka tai uunivuoka leivinpaperilla
-
lado vuoan pohjalle perunaviipaleita ja sipuliviipaleita limittäin, annostele viipaleiden päälle muutama lusikallinen voilientä, lado päälle uusi kerros perunoita ja sipulia, sitten lientä. Jatka näin, kunnes vuoka on täynnä
-
painele viipaleita vuokaan tiiviimmin, ja kaada päälle vielä voilientä
-
peitä vuoka leivinpaperilla ja foliolla
-
kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti, testaa kypsyyttä esimerkiksi grillitikulla, ja jatka tarvittaessa, kunnes tikku painuu pehmeästi perunoiden läpi
-
halutessasi voit nauttia perunat heti kun ne ovat kypsiä klassisina Annan perunoina lusikoimalla vuoasta tai jäähdyttää perunakakuksi
-
perunakakku: ota kypsä perunavuoka uunista, anna leivinpaperin ja folion olla edelleen vuoan päällä, ja aseta perunakakun päälle paino, esimerkiksi puhdas kattila, jossa on muutama desi vettä; anna jäähtyä huoneenlämpimäksi, ja siirrä painoineen kylmään yön yli
-
ennen tarjoilua pyöräytä veitsellä perunakakun reuna irti vuoasta ja kumoa perunakakku kylmänä tarjoiluastialle, poista leivinpaperi ja lämmitä 150 asteisessa uunissa, koristele yrteillä ja aseta tarjolle kokonaisena, tai hauskoina kakkupaloina.
![](/o/adaptive-media/image/1716497/thumbnail-600x/Siivonen_Heidi_net.jpg)
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: kevät, pääsiäinen, kotimainen peruna, reseptit, lisuke