Pikkukinkku ja omenakastike
Resepti
Pikkukinkku ja omenakastike
Herkullinen pikkukinkku kypsyy vaivattomasti ja perinteistä kinkkua nopeammin. Se sopii pienen porukan joulunviettoon, tai pikkujoulujen ruokajuhlaan. Raikkaat, kotimaiset yrtit sopivat possun makuun. Omenainen, kirpeän kermainen kastike sopii täydellisesti kinkun makupariksi. Kinkun voit kypsentää samalla pellillä jouluisten uunijuuresten kanssa, jolloin ruuanlaitto on helppoa ja vaivatonta – uuni hoitaa kokkauksen puolestasi. Jäähtynyt kinkku maistuu myös leivänpäällä kylmänä leikkeleenä.
Neljälle
Pikkukinkku
- 1 pikkukinkku
- timjamia ja rosmariinia
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen kypsennystä
Poista kinkku pakkauksestaan, mutta älä poista kinkun verkkoa ennen paistamista. Sipaise uunivuoan pohjalle ruokaöljyä, laita uunivuoan pohjalle timjamin ja rosmariinin oksia ja aseta kinkku niiden päälle
Jos sinulla on paistomittari, työnnä se kinkun paksuimpaan kohtaa. Kypsennys onnistuu myös ilman paistomittaria.
Halutessasi voit kypsentää uunijuurekset samassa vuoassa kinkun kanssa. Lisää juurekset vuokaan, kun kinkku on paistunut noin 20 min, ja kypsennä loppuun kinkun paisto-ohjeen mukaan.
Paista kinkkua 200 asteessa noin 40 min, jonka jälkeen pudota uunin lämpötila 150 asteeseen, ja anna kinkun muhia vielä noin tunti, tai kunnes lämpömittari näyttää 75-80 astetta, ja kinkku on kypsää.
Ota kinkku uunista, ja kääräise folioon. Anna jäähtyä, poista verkko ja halutessasi pintarasvaa, ja viipaloi tarjolle. Koristele timjamilla ja rosmariinilla.
Omenakastike
- 1 keltasipuli
- 2 kotimaista omenaa
- 1 rkl ruokaöljyä
- 1-2 dl vettä
- 1 dl kuohukermaa
- sinappia, suolaa, mustapippuria myllystä
Kuori ja kuutioi sipuli ja omenat
Lisää kattilaan öljy, sipuli- ja omenakuutiot, kuullota kuutioita öljyssä, älä ruskista
Lisää kattilaan 1 dl vettä ja kuohukerma, mausta suolalla ja pippurilla, lisää halutessasi 1 tl sinappia
Keitä rauhallisesti poristen kunnes omenat ja sipulit ovat pehmeitä
Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella, maistele ja lisää suolaa ja pippuria halutessasi. Jos kastike on liian paksua, lisää vettä.
Kiehauta kastike vielä veden ja mausteiden lisäämisen jälkeen.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: joulu, kinkku, joulukinkku, reseptit, pikkujoulu