Takaisin Punajuuriohratto

Resepti

Punajuuriohratto

Kotimainen punajuuri on luontaisesti makea, vitamiinirikas juures, joka lisää väriä ja hyvää tekevää kuitua ruokiin. Sen monipuoliset käyttötavat vaihtelevat raasteista keittoihin ja uuniruokiin tarjoten herkullisen lisän monipuoliseen ruokavalioon.

4–6 henkilölle
Valmistusaika: 1,5 h

  • 500 g (n. 4 kpl) punajuuria
  • 2 kpl salottisipulia hienonnettuna
  • 2 kpl valkosipulinkynsiä hienonnettuna
  • 2 rkl omeasiiderietikkaa
  • 1,5 l kasvislientä 
  • 2 oksaa tuoretta timjamia
  • 1 oksa tuoretta rosmariinia
  • 4 dl ohrahelmiä (esim. Torino tai Rapion Mylly)
  • 1,5 dl kovaa, kotimaista juustoa raastettuna (esim. cheddar)
  • 2 rkl smetanaa
  • voita ja öljyä
  • suolaa ja pippuria.


 

Lisäksi:

  • rapeita tai karamellisoituja salottisipuleita
  • smetanaa
  • tuoretta timjamia.

Huuhtele punajuuret hyvin, poista kannat, ja lohko ne. Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Soseuta punajuuret tehosekoittimessa.

Lämmitä kasvisliemi kiehuvaksi timjamin ja rosmariinin oksien kanssa.

Kuullota sipuleita pannulla hetken aikaa. Lisää ohrahelmet, etikka ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää kasvislientä noin 2 dl kerrallaan ohraton joukkoon. Jatka kunnes ohra on kypsää, noin 20–30 minuuttia.

Lisää punajuurisose ohrattoon ja anna muhia muutama minuutti. Viimeistele juustoraasteella, smetanalla, ja mausta pippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Voit lisätä valmiin annoksen päälle smetanaa, tuoretta timjamia ja rapeita tai karamellisoituja salottisipuleita lisukkeeksi. Rapeita salottisipulisuikaleita saat helposti valmistettua arifryerissa ja karamellisoidut sipulit syntyvät helposti pannulla, kun lisäät sipulin joukkoon pienen määrän sokeria.

Resepti: Satokausikalenteri



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559