Takaisin Puutarhan marjat ovat kesän karkkia

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Puutarhan marjat ovat kesän karkkia

26.07.2023

24-30.7.2023. juhlitaan suomalaisia puutarhamarjoja! Tämä viikko omistetaan ihanille viinimarjoille, karviaisille, vatuille ja kaikille muille marjoillemme. Lue tietoiskut suomalaisesta marjatuotannosta ja nauti tänään marjoista lempireseptissäsi.

Tiesitkö, että Suomessa marjoja tuottavia yrityksiä oli vuonna 2022 yhteensä yli 1500? Marjoja tuotettiin tuona vuonna yli 7000 hehtaarin alueella, kokonaisala on pysynyt tasaisena jo vuosia. Alasta noin 85 % kuluu mansikan ja mustaherukan tuotantoon, loput 15 % jakautuvat useiden eri marjojen kesken.

Suomalaisten marjojen tuotanto on puhdasta ja kestävää. Kaikki hyvä mausta väriin säilyy, kun kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Esimerkiksi mansikasta ja vadelmasta poimitaan vain kypsät ja täysin ehjät marjat, jotta ostaja saa parasta mahdollista laatua. Merkittävin marjantuotanto alue oli 2022 Varsinais-Suomi. Monille tuttu paikka ostaa marjat on lähituottajan koju tutulla torilla. Torit ovatkin suosittuja kesän kohtaamispaikkoja.

Marjat tukevat kokonaisvaltaista terveyttä osana ruokavaliota. Ne sisältävät paljon vitamiineja, antioksidantteja ja hivenaineita, mutta ovat myös ilo mielelle kauniin ulkomuotonsa ja maukkautensa ansiosta. Marjat auttavat osaltaan suomalaisia tavoittamaan päivittäisen kasvisten saantisuosituksen.

Marjat ovat monipuolisia herkkuja. Kesällä ne ovat parhaimmillaan ja kruunaavatkin lukuiset piknikit ja kattaukset. Tuoreena ne ovat kaunis koriste jälkiruuissa, tuovat makua eri annoksiin ja tarjoavat raikkaan pohjan mehuille, rahkoille ja vaikka cocktaileille. Talveksi marjoja kannattaa pakastaa tai säilöä esimerkiksi hillona. Näin voit saavuttaa palan kesää myös pimeiden kuukausien keskellä kiisselin, piirakan tai lettukestien kautta.aiheet: puutarha, puutarhatuotanto, kotimaiset marjat, marja