Ruisleipä on Suomen kansallisruoka
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Ruisleipä on Suomen kansallisruoka
01.03.2025
Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Rukiin viljely onnistuu hyvin myös pohjoisissa olosuhteissa, siksi sillä on pitkät perinteet. Suomessa rukiin jatkojalostuksessa on korkea osaaminen ja teollisuuden käyttämän rukiin kotimaisuusaste on korkea. Ruisleipä kuuluu sekä arkeen että juhlaan ja jokaisella suomalaisella on siihen liittyviä ruokamuistoja.
Ruisleipä valittiin Suomen kansallisruuaksi Suomi100-juhlavuonna 2017. Äänestyksen kansallisruuasta järjestivät ELO-säätiö, MTK ja maa- ja metsätalousministeriö. Ylivoimainen voittaja sekä raadin että yleisön äänillä oli ruisleipä, jolle annettiin lähes 10 000 ääntä. Toiseksi äänestyksessä jäi karjalanpaisti, joka oli erityisesti vanhemman väen suosikki.
Rukiin ympärillä tehtävä työ raaka-aineen kotimaisuuden varmistamiseksi sekä Suomen vahva osaaminen terveysvaikutuksista yhdessä uudentyyppisten napostelutuotteiden kehittämisen kanssa ennustavat rukiille hyvää tulevaisuutta.
- Ruisleivän valinta Suomen kansallisruoaksi symboloi suomalaista sitkeyttä. Olemme maailman pohjoisin maatalousmaa, mutta ruis kasvaa täällä silti. Meillä on Suomessa vahva osaaminen rukiin viljelyyn ja jatkojalostukseen ja teollisuudessa rukiin kotimaisuusaste on korkea, MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen kommentoi.
Äänestys todisti ruisleivän ikonisen aseman suomalaisten sydämissä. Kaikilla suomalaisilla on tunneside ruisleipään.
Ruisleipäpäivää vietetään vuosittain 28. helmikuuta. Leipäviikkoa vietetään sen sijana syksyisin, viikolla 37.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: ruisleipä, kansallisruoka