Takaisin Rukiiset sämpylät 

Resepti

Rukiiset sämpylät 

Perinteinen ruisleipä on herkkua! Aromikas, tumma leipä on usein paikallinen tuote, aitoa lähiruokaa parhaimmillaan. Jos ruisleivän leivonta tuntuu vaivalloiselta, tai aromikas maku ei ole omaan suuhun sopiva, voi monipuolista ruista käyttää myös muussa leivonnassa tai ruuanlaitossa: kokeile herkullisia ruissämpylöitä.

Aromikas piimä sopii mainiosti myös leivontaan, ja sopii hienosti rukiin makuun. Leseet tuovat leipään mukavaa vaihtelua. Kokeile erilaisia, vaikkapa spelttileseitä tai pehmeän makuisia vehnäleseitä. Pienestä taikinasta valmistuu sopiva erä maukkaita sämpylöitä vaikkapa arki-illan iloksi. 

2 dl vettä 
3 dl piimää 
1 pala (50 g) hiivaa 
2 rkl rypsiöljyä 
2 tl suolaa 
2 rkl siirappia tai leipäsiirappia 
3 dl ruisjauhoja 
1 dl leseitä 
6- 8 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja.
 


 

  • Sekoita keskenään nesteet, ja lämmitä kädenlämpöiseksi.

  • Liota hiiva nesteeseen. 

  • Lisää öljy, suola ja siirappi, sekoita puuhaarukalla. 

  • Lisää ruisjauhot ja -leseet, sekoita tasaiseksi. 

  • Lisää sämpyläjauhoja vähitellen sekoittaen, ei kaikkia kerralla. 

  • Alusta taikinaa käsin vaivaamalla tai yleiskoneessa, kunnes se on leivottavan kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Pehmeästä taikinasta syntyvät maukkaimmat sämpylät. 

  • Anna taikinan kohota rauhassa lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla 30 minuuttia. 

  • Jaa taikina 15-20 osaan, ja muotoile sämpylöiksi. 

  • Kohota vielä liinan alla noin 20 min. 

  • Halutessasi leikkaa tai saksi sämpylöihin koristeviilto, ripsauta päälle leseitä ja paista 225 asteessa uunista riippuen 10-15 min. Jäähdytä sämpylät peittämättä ritilän päällä, jolloin niistä tulee herkullisen rapeakuorisia. 

Vinkki: Jos haluat pakastaa osan sämpylöistä, tee se heti leivonnaisten jäähdyttyä. Tuoreena pakastettu leipä on maukasta sulatettunakin.  
 
Resepti: Heidi Siivonen



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: vilja, reseptit