Takaisin Ruuan alkuperä kiinnosti Ruoka 2024 -messuilla - Tapahtuman huipensi Ruokavisan loppukilpailu

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ruuan alkuperä kiinnosti Ruoka 2024 -messuilla - Tapahtuman huipensi Ruokavisan loppukilpailu

19.04.2024

Helsingin Messukeskuksessa käynnistyi odotettu Ruoka 2024 -messutapahtuma, jossa MTK:n ja Ruokatiedon osastolla kuluttajat pääsivät tutustumaan kilpailujen lomassa  suomalaisen ruuan alkuperään ja Hyvää Suomesta -merkkiin.

Perjantaina messuilla  järjestettiin odotettu Ruokavisan loppukilpailu, jossa kilpailivat Kuulammen koulun, Hankoniemen yläasteen ja Lohtajan koulun joukkueet. Voiton nappasi lopulta Lohtajan koulun joukkue.

Voittajajoukkueessa kokkasivat Iina Herlevi, Juulia Haasala ja Mette Jussila. Voittoisaa menua olivat suunnittelemassa myös Eerika Rekilä ja Emmi Anttila. Joukkuetta valmensi kotitalousopettaja Anne Kamunen-Kauro.

Tämän vuoden Ruokavisan teemana oli viljan matka pellolta pöytään. Alkukarsintoja varten järjestettyyn nettivisaan osallistui yli 2 400 yläkoululaista ympäri Suomen, ja kilpailun taso oli poikkeuksellisen korkea.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä oli valmistaa kaksi ruokalajia, joissa käytettiin viljatuotteita. Toisen ruokalajin valmistuksessa oli lisäksi hyödynnettävä leivontaa. Oppilaiden oli otettava huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Voittajajoukkue työn touhussa


Kovatasoinen finaali

Tämän vuoden finaali oli äärimmäisen tiukka, ja tuomaristo oli vaikuttunut kaikkien joukkueiden korkeasta työn laadusta. Voittomenu oli tasapainoinen kokonaisuus, joka koostui Lohtajan koulun kehittämistä herkuista, kuten kalaperunoista kauden kalalla, ruisleipäsistä tillipestolevitteellä ja keikausomenoista Mö-vaahdolla. Kokonaisuuden aloitti herkullinen amuse bouche, jossa yhdistyivät ruisleipäset ja lohitahna.


Ruokavisa 2024 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati


Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna vasemmalta MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, kotitalousopettaja Minttu Virkki, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen, opetusneuvos Marjaana Manninen ja kokkimaajoukkueen kapteeni Katja Tuomainen. 

MTK:n Heidi Siivonen vaikuttui Ruokamessuilla järjestetystä Ruokavisa-kilpailusta

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen jakoi tunnelmiaan Ruokavisasta. Siivonen oli positiivisesti yllättynyt kilpailun korkeasta tasosta ja nuorten kyvystä paitsi valmistaa herkullisia ruokia, myös esiintyä yleisön edessä. 

-    Oli ilo olla mukana tuomaroimassa kilpailua ja nähdä nuorten innostus ruuanlaittoa kohtaan. MTK haluaa kannustaa ja tukea tällaista ruokakulttuurin kehittämistä palkitsemalla voittajat pienillä tuotepalkinnoilla, Siivonen kertoi. 

Lauantaina Ruokamessuilla riitti vilinää erityisesti Ruokatiedon ja MTK:n osastolla. Materiaalivarastot hupenivat kesken päivän, joten täytyi hakea lisää. 

Lauantaina messuilla vieraili kilpajuoksija Kaisa Honkaharju

Heidi Siivonen isännöi lauantaina näytöskeittiössä vieraanaan maanviljelijä, kilpajuoksija Kaisa Honkaharju. Yhdessä he esittelivät yleisölle marjapiirakkasmoothien ja perunamunakkaan valmistusta. 
 


Vasemmalta Kaisa Honkaharju ja Heidi Siivonen.

Katsomo oli täynnä, ja tarjotut herkut menivät kaupaksi kuin kuumille kiville. Kaisa oli suosittu juttuseura, ja päivä oli vilkas kävijöiden suhteen.


 

Marjasmoothieta ja perunamunakasta

Lauantaina Ruokatiedon viestintäpäällikkö Hanna Larjavaara pääsi kokkailemaan yhdessä Heidin kanssa. Hanna kertoi suosivansa suomalaista ruokaa, koska haluaa tietää sen alkuperän ja tuotantotavan. Hän korostaa kotimaisen ruuan arvoa, sillä se on ammattilaisten huolellisesti valmistamaa ja kasvattamaa.


Vasemmalta Heidi Siivonen ja Hanna Larjavaara.


Sukellus ruuan maailmaan

Ruoka 2024 -tapahtuma tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden uppoutua suomalaisen ruuan maailmaan, oppia uutta ja nauttia herkullisista makuelämyksistä yhdessä muiden ruuanystävien kanssa.


 

Ruuan alkuperämerkin tunnistaminen oli keskeinen osa tapahtumaa, ja osallistujat saivat testata taitojaan alkuperämerkkivisassa. Palkintoina arvottiin Hyvää Suomesta -kangaskasseja ja 50 euron ruokalahjakortteja. Arvontoja järjestettiin kaksi kertaa päivässä kaikkien osallistujien kesken.


 

Tunnistatko alkuperän?
 


 

Lisätietoja Ruoka 2024 -messuista ja tapahtuman ohjelmasta löydät täältä. Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, alkuperämerkit, suomalainen ruoka, ruokamessut