Takaisin Ruokavisa 2023 on käynnissä - Ilmoittaudu mukaan!

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Ruokavisa 2023 on käynnissä - Ilmoittaudu mukaan!

07.02.2023

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden tulee vastata visaan viimeistään 20.3.2022.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu valtakunnallinen osaamiskilpailu, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Tänä vuonna oppilaat perehtyvät ruuan reittiin erityisesti alkutuotannon näkökulmasta.

Mistä ruoka tulee?

Yhä harvemmalla lapsella ja nuorella on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka ruokaa maatiloilla tuotetaan ja millaista työtä se vaatii. Siksi tiedon lisäämiselle ruoan alkuperästä on tarvetta: sen avulla voidaan nostaa ruoan arvostusta ja vahvistaa nuoren kykyä arvioida omien ruokavalintojen vastuullisuutta.

Ruokavisa 2023 –oppimateriaali tarjoaa oppilaille mahdollisuuksia perehtyä ruoantuotannon nykypäivään, tulevaisuuteen ja vastuullisuuteen sekä tarkastella omaa rooliaan osana ruokajärjestelmää. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. 

Ilmoita oppilasryhmäsi mukaan Ruokavisaan

Uusi Ruokavisa on nyt avattu! Opettajan tulee rekisteröityä visan käyttäjäksi visasivustolla ilmoittaakseen oppilaansa mukaan kilpailuun. Oppilasryhmillä on mahdollisuus päästä mukaan loppukilpailuun pelaamalla Ruokavisa läpi 6.2. – 20.3.2023 välisenä aikana. Ruokavisa on avoimesti käytettävissä opetuksessa myös kilpailuajan jälkeen, ja sitä voi hyödyntää myös arvioinnissa. 

Ruokatieto kutsuu kolme kilpailuaikana visassa parhaiten menestynyttä ryhmää finaaliin toteuttamaan loppukilpailutehtävää. Ruokakasvatuksen ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee voittajajoukkueen loppukilpailutehtävien perusteella. Tuomariston jäsenet ovat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, tutkija Pia Smeds Luonnonvarakeskuksesta, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatiedosta. 

Voittajaryhmä palkitaan tavarapalkinnolla sekä yhteisellä ravintolakokemuksella. Lisäksi voittajakoulu palkitaan keittiövälineillä. 

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on tutustuttanut jo yli 10 vuoden ajan yläkoulun oppilaita ruokaketjun vastuullisuuteen ja kehittänyt osallistujien kuluttajuustaitoja. Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä vuonna 2012 kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruuan reittiin pellolta pöytään. Ruokavisa on koulujen keskuudessa vahva ruokakasvatusbrändi.  

Lisätiedot:
Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry, hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi, p. 050 502 0531 aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruokavisa