MTK:n jäsenmatka Skördefestiin tarjosi uusia oivalluksia ja yhteisöllisyyttä
Takaisin
MTK:n jäsenmatka Skördefestiin tarjosi uusia oivalluksia ja yhteisöllisyyttä
Uutinen – Jäsenyys
MTK:n jäsenmatka Skördefestiin tarjosi uusia oivalluksia ja yhteisöllisyyttä
07.10.2024
MTK järjesti syyskuussa 2024 jäsenmatkan Ahvenanmaan Skördefestiin, jolle osallistui 41 innokasta matkalaista. Reissun aikana nautittiin Ahvenanmaan eloisasta sadonkorjuutunnelmasta, ja osallistujat saivat samalla ammentaa ideoita sekä tapahtumajärjestelyihin että verkostoitumiseen. Tapahtuma tarjosi erinomaisen mahdollisuuden inspiroitua, jakaa ajatuksia sekä tavata niin vanhoja tuttuja kuin uusia kasvoja.
Matkanjohtajana toimi MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, joka ohjasi ryhmää lempeällä, mutta määrätietoisella otteellaan.
Ahvenanmaa toivotti vieraat lämpimästi tervetulleiksi, ja Skördefestin kymmenet avoimet tilat tarjosivat upeita elämyksiä.
Bolstaholmin tila
Matka starttasi Bolstaholmsin tilalta Getassa, joka oli yksi juhlan suosituimmista kohteista.
Matkaajat saivat nauttia kauniista maaseutumaisemista, herkullisesta paikallisesta ruuasta ja sydämellisten isäntien vieraanvaraisuudesta.
Lasten ehdoton suosikkipaikka olivat olkipaalit, joiden päältä oli riemukasta hypätä alas. Paaleihin kätketyt karkit toivat mukaan vielä ylimääräistä jännitystä ja iloa.
Cederbergin tila
Bolstaholmista matka jatkui Saltviikiin, Cederbergsin tilalle, missä päästiin tervehtimään eläimiä, tutustumaan tuulimyllyyn, ihailemaan käsitöitä ja nauttimaan sadonkorjuun antimista.
Tilan museo kätki sisälleen yhden maailman suurimmista vanhojen käyttöesineiden kokoelmista – aikamatka menneeseen oli huikea.
Tiloilla riitti ihasteltavaa, ja kotiinviemisiksi tarttui mukaan monta pussukkaa herkkuja ja paikallisia tuotteita.
Rosteriverket-kahvipaahtimo ja Johannan Kotileipomo
Matkan viimeinen pysähdys perjantaina oli Rosteriverket-kahvipaahtimolla sekä Johannan Kotileipomossa Finströmissä.
Johannan kotileipomosta lähti matkaan vastaleivottua, suussa sulavaa leipää.
Rosteriverket on ahvenanmaalainen kahvin pienpaahtimo, jossa paahdetaan kahvia käsityönä. Pienessä paahtimossa paahdetaan kahvia hitaasti, pienissä erissä, jolloin kahvin maut saavat kehittyä kaikessa rauhassa.
Smakby
Illan huipensi Michael Björklundin ravintolan, Smakbyn suussa sulava sadonkorjuuillallinen, joka valmistettiin pohjoismaisen huippukokin mestarillisella otteella.
Illan menun MTK.n väelle esitteli itse mestarikokki Michael Björklund.
Ravintola sijaitsee Sundissa Kastelholman linnan kupeessa tarjoten vierailijoille upeat maisemat ja tunnelmallisen ympäristön.
Utgårdin tila
Lauantaina matka jatkui Utgårdsin tilalle, missä osallistujat saivat nauttia tilan omista artesaaniherkuista, kuten tyrnituotteista, ja ostaa mukaansa upeita käsitöitä.
Amalian Limonaditehtaalla saatiin nauttia perinteisesti valmistetuista, aidon makuisista limonaadeista, joissa jokainen maku ja väri oli peräisin suoraan marjoista ja hedelmistä – täyttä luonnon taikaa.
Ennen satamaan lähtöä tehtiin vielä vierailu Open Water Breweryn pienpanimoon, jossa tarjolla oli tuoreita käsityöläisoluita ja siidereitä.
Lopuksi pysähdyttiin vielä Maarianhaminan viehättävässä Merikorttelissa – täydellinen päätös hienolle matkalle.
Kupittaan K-Citymarket - Muutos, muutos, muutos
Mutta ennen matkaa Ahvenanmaalle oli ohjelmassa vierailu Kupittaan K-Citymarketissa, jossa kauppias Hannu Aaltonen jakoi suorapuheiset ja viiltävän realistiset näkemyksensä muuttuvasta kaupankäynnistä. Hän korosti yksinkertaisuuden voimaa: raportit, selostukset ja liikeideat piti mahtua yhteen A4:ään. Aaltonen korosti, että nykyinen muutosvauhti on ennennäkemätön – ja siihen kannattaa sopeutua sen sijaan, että käyttäisi energiaa turhiin taisteluihin. Ruuantuottajien pitää olla muutoksessa mukana.
”Maailma ei ole koskaan muuttunut näin paljon työurani aikana kuin nyt”, totesi Aaltonen.
Hänen mukaansa muutosta vastaan ei kannata taistella, vaan on parempi keskittyä siihen, miten itse voi olla mukana muutoksessa.