Takaisin Maaseutu ja kaupungit ovat enemmän kuin yhteistyössä

Artikkeli – Maaseudun edunvalvonta

Maaseutu ja kaupungit ovat enemmän kuin yhteistyössä

04.10.2024

Maaseudun ja kaupunkien välinen vuorovaikutus korostuu entisestään muuttuvassa maailmassa. Maaseudun ja kaupunkien symbioosi -raportin päivitys toteutettiin vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita.  Raportti tuo hyvin esille sen, miksi kaupungit tarvitsevat elinvoimaista maaseutua ja elinvoimainen maaseutu tarvitsee kaupunkeja. Symbioosi on välttämätön yhteiskunnalle.

Raportissa tarkastellaan maaseudun ja kaupunkien välistä symbioosia kymmenen elementin kautta. Yhteistä kaikille elementeille on, että niissä kaupungit ja maaseutu vuorovaikuttavat aktiivisesti keskenään eikä sijaa vastakkainasettelulle ole.

Symbioosi on välttämätöntä yhteiskunnalle. Esimerkiksi kaupunkien toimivat peruspalvelut luovat asutuskeskuksien ympärille elinvoimaisen maaseudun. Maaseudun vakituisten asukkaiden lisäksi palveluilla on suuri merkitys myös kausiväestölle.

Maaseudun merkitys jää helposti asutuskeskuksista johdettavan keskustelun ulkopuolelle. Yli 60% suomalaisista asuu kaupungin kehysalueilla, joka kattaa vain 1,3% koko Suomen pinta-alasta. Luvut kertovat väestön vakituisen asuinpaikan, mutta monipaikkaisuus ja kaksoisidentiteetit tuovat maaseutua ja kaupunkeja lähemmäs toisiaan.

Raportti tuokin esille hyvin suomalaisten monipaikkaisuutta. Maaseutu ja kaupunki eivät ole asuinpaikkoina joko -tai, vaan ne voivat olla sekä – että. Monet ajankohtaiset asiat ja muutokset, kuten vihreä siirtymä, ratkaistaan maaseudulla – kaupunkien tuella.

Omavaraisuus ja huoltovarmuus korostustuvat nykyisessä geopoliittisessa toimintaympäristössä, missä symbioosin vahvistaminen vahvistaa kriisikestävyyttä. Maaseudun ja kaupunkien symbioosin suurin uhka tällä hetkellä onkin työvoiman saatavuus maaseudulla. Raportti herätteleekin lukijaa tarkastelemaan teemoja, joita yhteiskunta tarvitsee toimiakseen.

Symbioosin kymmenen elementtiä ovat:

  1. Asuminen ja elämäntavat
  2. Energia
  3. Elintarvikkeet
  4. Vesi ja ilma
  5. Työvoima
  6. Biotalous
  7. Raaka-aineet
  8. Rakentaminen
  9. Palvelut
  10. Matkailu

Raportin on toteuttanut Destia Oy:n Strategiset liikennejärjestelmät – yksikkö MTK:n toimeksiannosta syksyllä 2024.


Leena Kristeri

elinvoimajohtaja

+358 40 507 4088

Juho Hämäläinen

viestinnän asiantuntija

vanhempainvapaalla

aiheet: symbioosi, maaseudun elinvoima, maaseudun elinkelpoisuus, mtk mobiili