Takaisin Suonenjoen mansikka nauttii nyt nimisuojasta - Mitkä muut suomalaiset herkut ovat listalla?

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Suonenjoen mansikka nauttii nyt nimisuojasta - Mitkä muut suomalaiset herkut ovat listalla?

13.10.2023

Suonenjoen mansikka on nyt virallisesti nimisuojattu tuote. Ruokavirasto kertoo, että EU-komissio on hyväksynyt Suonenjoen mansikan nimen rekisteröinnin. Tämä tarkoittaa sitä, että nimitystä "Suonenjoen mansikka" saa käyttää ainoastaan niistä puutarhamansikoista, jotka ovat peräisin Suonenjoen ja sen lähikuntien alueelta Pohjois-Savossa.

Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana toimi Suonenjoen seudun marjanviljelijöiden yhdistys. Suonenjoella on viljelty mansikkaa jo yli sata vuotta, sillä ensimmäiset viljelykokeilut aloitettiin jo vuonna 1916. Suonenjoen mansikka on kokonaan punainen, mehevä ja pehmeän samettinen. Maultaan mansikka on makea ja aromikas, riippuen lajikkeesta ja kasvuolosuhteista. Suonenjoen mansikka myydään tuoremarjana, pakasteena, jäädytettynä tai ainesosana jalosteissa.

Suonenjoen mansikka on Suomen 14. nimisuojattu tuote. Suonenjoen mansikka ja aiemmin nimisuojan saanut Lapin puikulaperuna ovat kuitenkin ainoat suomalaiset kasvikset, joilla on nimisuoja. Nimisuojan päätavoitteena on suojata tuotetta väärinkäytöltä ja halvemmilta jäljennöksiltä.

Euroopan unionissa on tällä hetkellä suojattu noin 3 500 eri nimikettä, ja näistä 14 on peräisin Suomesta. Näihin kuuluvat muun muassa suomalainen vodka, Lapin poron liha ja kainuulainen perinneruoka Kainuun rönttönen.

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen iloitsee EU:n nimisuojan tarjoamasta mahdollisuudesta korostaa tuotteen korkeaa laatua ja paikallisuuden merkitystä. Siivonen näkee nimisuojan hakemisen vaivan arvoisena ja uskoo, että Suomessa voisi olla enemmänkin nimisuojatuotteita. Hän vertaa Suonenjoen mansikkaa nyt samppanjan ja maailmankuulujen juustojen, kuten mozzarellan, kaltaisiin tuotteisiin. 

Katso kaikki nimisuojatuotteet täältä.Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: nimisuoja, suomalainenmarja