Takaisin Maa- ja metsätalouden taksonomiakriteerit mahdottomia toteuttaa – hallituksen on vaikutettava komission tulevaan linjaukseen

Tiedote

Maa- ja metsätalouden taksonomiakriteerit mahdottomia toteuttaa – hallituksen on vaikutettava komission tulevaan linjaukseen

28.11.2022

Esitykset maa- ja metsätalouden taksonomiakriteereiksi ovat MTK:n arvion mukaan mahdottomia toteuttaa. EU:n kestävän rahoituksen foorumi julkisti esityksensä komissiolle maanantaina. ”Uskoimme, että valmistelussa olisi kuultu palaute ja parannusehdotukset. Nyt komissiolle kuitenkin luovutettiin käytännössä viimevuotinen, maa- ja metsätalouden osalta laajasti arvosteltu luonnos”, johtaja Juha Ruippo MTK:sta toteaa. MTK edellyttää Suomen hallitukselta voimakasta vaikuttamista kestävän rahoituksen lopullisiin ehtoihin.

Taksonomiakriteereissä on kyse siitä, millä ehdoilla maa- ja metsätalous luetaan tulevaisuudessa kestävän rahoituksen piiriin kuuluviksi elinkeinoiksi. MTK huomauttaa, ettei nyt komission käsittelyyn menevä raportti täytä mitään komission omista päätöksenteon ehdoista: tiedeperustaisuutta, käyttökelpoisuutta tai poliittista hyväksyttävyyttä. Esityksessä on noudatettu jo tuttua ”Bryssel-kaavaa”, eli kuultavat ja faktat on valikoitu tarkoitushakuisesti.

- Tämäkin uudistus on ideologinen, ja kriittiset äänenpainot pyritään vaientamaan. Mukaan kutsuttuja metsätietelijöitä ei lopulta kuunneltu ja vaihtoehtoista mallia, mikä olisi ollut toteuttamiskelpoinen ei todellisuudessa haluttu käsitellä, harmittelee MTK:n metsäjohtaja Marko MäkiHakola.

- Toimimattomien monimuotoisuuskriteerien lisäksi maatalouden harjoittajia kohtaa esityksessä perusehtojen mahdottomuus, kuten esimerkiksi turpeen käytön täyskielto, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo.

MTK on pettynyt, ettei elinkeinojen perusteltuja korjausesityksiä valmistelussa kuultu. Maa- ja metsätalouden edustajat panostivat voimakkaasti sellaisiin taksonomiakriteereihin, joilla saataisiin merkittävää monimuotoisuushyötyä, mutta jotka olisivat samalla toteuttamiskelpoiset. Nyt esitetyt kriteerit ovat Suomen maa- ja metsätaloudelle vahingollisia. MTK edellyttää Suomen hallitukselta nopeita ja määrätietoisia toimia, ettei maamme hyvinvoinnille keskeisten elinkeinojen tulevaisuutta tuhota järjettömillä päätöksillä.

 

 

Lisätietoja:

Juha Ruippo, johtaja, MTK, 040 553 3232

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK, 040 502 6810

Johan Åberg, maatalousjohtaja, MTK, 040 523 3864

 Suositellut artikkelit

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona ehdotuksensa vapaaehtoiseksi hiilenpoistojen sertifiointikehykseksi. Hiilen poiston ympärille on nopeasti syntymässä monipuolista liiketoimintaa. Siksi läpinäkyviä ja...